Quantcast

Rai odkóduje své HD kanály na 13E

| redakce | tisk

Některé HD programy italské veřejnoprávní Rai bude brzy možné přijímat ze satelitního systému Eutelsat Hot Bird (13°E) bez jakékoliv přístupové karty. Rai chystá volné vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV).

Sabrina Eleuteri, manažerka spol. Rai Com pro zahraniční záležitosti (international sales manager of Rai Com S.p.A.) dnes ráno potvrdila, že během prvního čtvrtletí 2020 odkódují na 13°E kanály Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai 3 HD, Rai Storia HD, Rai News24 HD.

Zároveň Rai tyto kanály zpřístupní všem evropským operátorům v Evropě, kteří budou mít zájem o šíření kanálů Rai. Přičemž si mohou vybrat zda šířit pouze Rai 1 HD nebo všechny.

Od druhé poloviny příštího roku se budou postupně tyto kanály lokalizovat do různých jazyků.

"V roce 2020 dojde k významné reorganizaci kanálů Rai pro zahraničí, Rai bude ještě více mezinárodním vysílatelem. Také budeme mnohem více spolupracovat se zahraničními placenými operátory jako Canal+ či Netflix, kterým nabídneme exkluzivní obsah v podobě originálních produkcí jako jsou seriály, dokumenty nebo hudební pořady," uvedla Sabrina Eleuteri.

Nutno dodat, že zatímco HD kanály v italském a anglickém jazyce budou na satelitu (13°E) FTA, tedy zdarma, lokalizované kanály se budou šířit pouze v placeném balíčku přes placené operátory. Obdobně jako například v Rusku nebo USA.

Rai aktuálně šíří HD verze programů zakódovaně. Volně vysílají některé stanice Rai v klasickém SD rozlišení. Z důvodu omezení vysílacích práv mohou být některé pořady na FTA programech Rai zakódované a dostupné jen zákazníkům s kartou TivúSat.

Programy Rai v distribuční kvalitě pro italské pozemní vysílače (DVB-T) je možné přijímat FTA ze satelitu Eutelsat 5 West A 5°W) s přijímačem, který podporuje režim multistream.

zdroj: vl. info + franck





Reklama




Vybrané články