Quantcast

Rai spustí kanál Rai English. Využije i zdigitalizovaný archív

| redakce | tisk

Italská veřejnoprávní televize Rai se vrací k projektu mezinárodního televizního kanálu v anglickém jazyce, který původně vznikal pod pracovním názvem Rai World. Vedení televize od záměru ustoupilo, což vyvolalo velkou negativní reakci především od diváků v zahraničí.

Rai se proto rozhodla k projektu vrátit a spustit kanál, který nyní pracovně nazývá Rai English. Stanice bude s největší pravděpodobností spuštěna ještě v letošním roce. Má již schválený rozpočet cca 30 milionů eur (cca 756 milionů korun). Kanál bude patřit pod Rai Com a distribuován v HD rozlišení po celém světě. Bude vysílat jen v angličtině a nebude určen jen pro Evropu, jak se původně počítalo, ale pro celosvětovou distribuci.

Program Rai English bude čerpat i z nedávno dokončené digitalizace svého archívu, která trvala bezmála deset let. Šlo více než 90 milionů hodin nahrávek. Pro představu: pokud by si je chtěl člověk všechny pustit, trvalo by mu přehrání všech pořadů téměř 450 let. A každý rok se archívu rozšíří o dalších 90 tisíc hodin materiálu.

Maria Pia Ammirati, ředitelka archivu Rai (Rai Teche): "Rai má třetí největší archív na světě, druhý v Evropě. Našli jsme unikátní nahrávky z dob druhé světové války, z dob kdy se z Itálie stávala republika, ale i nedávné historie jako byl pád komunismu v Evropě a další. Vše je digitalizováno, již nyní projevilo zájem o materiály několik zahraničních televizí. Samozřejmě kromě dokumentů jsme digitalizovali i hranou dramatickou tvorbu a také zábavní a hudební pořady."

První nahrávky (audio) jsou z let 1923-24 kdy vznikl rozhlas Rai, tedy přesněji řečeno URI, protože televize jako taková ještě neexistovala. O video nahrávky se archív začal rozšiřovat od roku 1953 kdy tedy oficiálně vznikla Rai.

Největší archív má Rai v Miláně, poté v Římě a zbytek v Turíně.

Rai také poskytla společnosti Google 40.000 hodin materiálu určené především pro YouTube a za které bude Rai dostávat peníze za každé zhlédnutí. Jedná se hlavně o krátké dokumenty, hudbu a zábavné scénky. Na část materiálu bude ale uvalena geoblokace.

Díky Rai English by se na televizní obrazovce mohly objevit i některé pořady, seriály, hudební produkce a další se neobjevily na stanicích Rai i více než 20 či 30 let.

zdroj: La Stampa + franck





Reklama




Vybrané články