Quantcast

S ČT art v pátek do divadla, v sobotu za vážnou hudbou

| redakce | tisk

Hudba, divadlo a tanec, to je tradiční večerní programová nabídka ČT art, která se nemění ani nyní, když jsou divadelní a koncertní sály zavřené. V pátek 27. března čeká na diváky ČT art přímý přenos představení Hvězda pražského divadla Studio DVA.

O den později, rovněž od 20 hodin, benefiční koncert České filharmonie na podporu nemocnic, které se starají o pacienty s nejvážnějším průběhem nemoci COVID-19. Komorní vystoupení z Dvořákovy síně Rudolfina bude živě vysíláno nejen v televizi, ale i prostřednictvím iVysílání a Facebooku ČT.

Hvězda - Eva Holubová (foto: Karolína Holubová)
▲ Hvězda - Eva Holubová (foto: Karolína Holubová)

Prakticky každý večer nabízíme v našem vysílání záznamy špičkových koncertů a divadelních představení. Jsem rád, že tuto nabídku může rozšířit i o dva mimořádné přímé přenosy. Tím prvním symbolicky oslavíme páteční Světový den divadla, tím druhým pomůžeme vybrat finanční prostředky tam, kde je to nejvíce potřeba,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

V pátek 27. března se vrátí ke své one woman show Eva Holubová. Inscenaci Hvězda, která se do své loňské derniéry dočkala bezmála 240 repríz, představí živě z pražského divadla Studio DVA. Komedie z pera Patrika Hartla o fiktivní seriálové herečce Vendule Vaníčkové se odehrává během nejdivočejšího týdne jejího života a s nadhledem odkrývá zákulisí českého showbyznysu.

Fyzicky na to už nestačím, přeci jen mě Patrik Hartl obsadil před dlouhými osmi lety. Navíc Vendulka Vaníčková je v krizi středního věku a já se z ní dostala teprve nedávno. A tato postava mě do ní vrací,“ komentuje své poslední obsazení v této roli herečka Eva Holubová.

Pomáháme s Českou filharmonií (foto: Petra Hajská)
▲ Pomáháme s Českou filharmonií (foto: Petra Hajská)

Sobota 28. března bude patřit skladbám Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Johanna Sebastiana Bacha. Živě vysílané vystoupení České filharmonie bude mít navíc benefiční přesah. Výtěžek půjde na pomoc zdravotnickému personálu čtyř nemocnic pečujících o pacienty nejvážněji zasažené koronavirovou infekcí.

Vymysleli jsme koncept koncertu, který bude možné uspořádat i při dodržení nejpřísnějších bezpečnostních doporučení,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Na komorním koncertu, který nese název Pomáháme s Českou filharmonií, zazní nejznámější Smetanova symfonická báseň Vltava v sólové úpravě harfistky Jany Bouškové. V průběhu večera se představí i koncertní mistři prvního českého orchestru Josef Špaček, Jiří Vodička a Václav Petr za doprovodu klavíristů Martina Kasíka, Miroslava Sekery a Davida Marečka. Na závěr vystoupí Lobkowicz trio.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články