Quantcast

Netflix používá zvukový kodek xHE-AAC

| redakce | tisk

Fraunhofer IIS (vývojář zvukového kodeku xHE-AAC) oznámil, že Netflix nyní používá zvukový kodek xHE-AAC. Netflix má licenci na vysoce kvalitní software xHE-AAC od společnosti Fraunhofer a používá jej ke kódování celého svého katalogu televizních seriálů, dokumentů a filmů v různých žánrech a jazykových verzích.

Jednou z klíčových funkcí xHE-AAC pro Netflix jsou povinná metadata ovládání hlasitosti a dynamiky MPEG-D.

Umožňuje poskytovatelům služeb vložit obsah a metadata specifická pro koncový bod do zvukového bitového toku pro přenos, který lze poté použít na straně přehrávání k dosažení konzistentní úrovně hlasitosti a optimálního dynamického rozsahu pro jakýkoli přehrávač a prostředí. V obývacím pokoji můžete sledovat film s plným dynamickým rozsahem, který je určen pro mix. Stejný film na mobilním zařízení v hlučném prostředí může vyžadovat správu hlasitosti, aby byl zajištěn srozumitelný dialog. S metadaty MPEG-D splňuje jeden stream potřeby obou těchto případů použití - a všeho mezi tím.

Srovnání xHE-AAC s jinými kodeky AAC (foto: Fraunhofer IIS)
▲ Srovnání xHE-AAC s jinými kodeky AAC (foto: Fraunhofer IIS)

Zajímavý je také vylepšený výkon kódování xHE-AAC při nízkých bitových rychlostech, jeho schopnost škálovat na vnímavě bezztrátovou kvalitu při vysokých bitových rychlostech a integrované plynulé přepínání bitových rychlostí. To umožňuje Netflixu vždy streamovat zvuk v bitové rychlosti odpovídající aktuálně dostupné rychlosti internetu, dosahovat velmi vysoké kvality pro připojení s velkou šířkou pásma a minimalizovat rebuffery během přetížení sítě.

Náš zvukový kodek xHE-AAC byl od základu navržen tak, aby zlepšil vaši zábavu, zejména v prostředích s omezenou šířkou pásma internetu,“ řekl Bernhard Grill, ředitel Fraunhofer IIS.

Vzhledem k tomu, že Netflix je světovým lídrem v oblasti streamování videa, nemohli jsme najít lepšího partnera pro spuštění xHE-AAC v tomto tržním segmentu,“ dodal.

Demonstrace lepší kvality zvuku a nových funkcí xHE-AAC ve srovnání s HE-AAC je k dispozici na neformální testovací stránce přehrávání AAC Fraunhofer IIS na této stránce.

O společnosti xHE-AAC
xHE-AAC je nejnovějším členem rodiny zvukových kodeků MPEG AAC. Fraunhofer hrál důležitou roli ve vývoji xHE-AAC a standardu MPEG-D DRC. xHE-AAC je nativně podporován nejnovějšími operačními systémy a produkty od Apple, Android a Amazon. xHE-AAC nedávno implementovala společnost Microsoft.

Profesionální software kodéru xHE-AAC je k dispozici přímo u Fraunhofer IIS nebo u jeho streamovacích hardwarových partnerů. Na patenty xHE-AAC a MPEG-D DRC se vztahuje patentový licenční program AAC společnosti VIA Licensing bez dalších poplatků.

zdroj: satkurier.pl + www.iis.fraunhofer.de





Reklama




Vybrané články