Quantcast

Kazachstán spustil druhý mezinárodní kanál

| redakce | tisk

Kazachstán spustil nový televizní kanál s názvem Turkistan. Nejnovější projekt Kazachstánu se má stát "zlatým mostem" pro výměnu informací mezi turecky mluvícími zeměmi a vytvoření společného mediálního prostoru. Kanál nabízí aktuální informace, programy, seriály a dokumenty.

Kazachstán již jeden mezinárodní kanál provozuje - stanici s názvem Kazakh TV (dříve Caspionet, založená v roce 2002) a v současné době vysílá v kazašském, ruském, anglickém, kyrgyzském a uzbeckém jazyce. Kazakh TV se vysílá ze satelitního systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E.

Nový kanál Turkistan vysílá ve třech jazycích - kazašském, ruském a tureckém. Tato volba jazyků je dána skutečností, že Turci, Kazaši, Kyrgyzové, Uzbekové, Tataři a řada dalších národů žijících ve střední Eurasii jsou turecky mluvícími národy. Existuje mezi nimi jazyková bariéra a jazyky interetnické komunikace jsou ruština a turečtina. Kazašský jazyk byl vybrán na podporu jazyka v turecky mluvícím světě.

Mezinárodní kanál Turkistan byl založen na rozkaz bývalého prezidenta Kazachstánu Nzrsultana Nazarbajeva. V současné době nová stanice přes satelit nevysílá.

zdroj: satkurier.pl + obob.tv





Reklama




Vybrané články