Quantcast

Nový cyklus Na programu televize odhalí zákulisí televizní výroby

| redakce | tisk

Jak se dostal Jiří Krampol do čela hudební hitparády? A jak se dokázal Vladimír Dvořák udržet na obrazovce, i když nebyl straníkem? Historií československé televizní tvorby provede nový dvanáctidílný dokumentární cyklus Na programu televize.

Nabídne vhled do dětských pořadů, silvestrovských revue, detektivek, žánru dokumentu, ale i pohádek. První díl věnovaný televizní zábavě uvidí diváci ČT art v neděli 10. října od 20:15 hodin.

Přestože televize vznikla v padesátých letech minulého století za účelem propagandy, brzy pochopila, že v obalu zábavných pořadů bude ideologie nového režimu stravitelnější. A díky žánru zábavy se stala opravdu masovým médiem,“ říká režisér cyklu Jakub Skalický k prvnímu dílu zaměřeného na velkou zábavu, tedy estrády, velkorozpočtové soutěže a písničkové show.

Zpívá celá rodina (foto: ČT)
▲ Zpívá celá rodina (foto: ČT)

Pestré zábavné pořady tvůrci postupně obohacovali o soutěžní prvky, které diváci nadšeně vítali. Jedním z takových byl například Hádej, hádej, hadači. Díl nazvaný Zábava pro každého vzpomene také na pořady s Karlem Vlachem či Gustavem Bromem, na přenosy z divadel Semafor či Rokoko, soutěž Zpívá celá rodina, populární Televarieté nebo sledovaný pořad Dva z jednoho města.

Na programu televize přináší unikátní archivní ukázky, vzpomínky tvůrců a hereckých hvězd na známé i zapomenuté pořady Československé televize. Každý díl mapuje jeden žánrový fenomén napříč časem prostřednictvím detailnějšího zaměření na vybrané pořady, včetně doplnění o přehledový kontext tvorby v dané oblasti v ČST i ve světě. Na povrch vynese také neznámé informace o známých pořadech a vzpomene na kdysi kultovní nebo výjimečné tituly.

Velmi si považuji spolupráci se slovenskými kolegy. Dlouho jsme byli jedna televize a její tvorbu v takovém rozsahu, jaký přináší náš cyklus, ještě nikdo nezmapoval.“ říká dramaturgyně Nora Obrtelová ke koprodukci s Rozhlasem a televizí Slovenska a dodává: „Mně osobně na našem cyklu připadají nejzajímavější informace o podmínkách, v nichž pořady vznikaly. Je téměř nepředstavitelné, že třeba pohádku Princové jsou na draka, natočil režisér Jiří Adamec za pouhé tři dny“.

Dokumentární cyklus vysílá ČT art od příštího týdne každou neděli po Událostech v kultuře.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články