Quantcast

Odstartoval kanál TVP World HD

| redakce | tisk

Vzhledem k situaci na polsko-běloruské hranici posunula polská veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) start TVP World na dřívější termín. Původně měl projekt odstartovat až v příštím roce, vysílání bylo nakonec spuštěno již včera 18. listopadu 2021 v 8:00 hodin ráno. TVP World vysílá v anglickém jazyce 24 hodiny denně 7 dní v týdnu.

Vysílání TVP World bylo spuštěno speciální pořadem s názvem „Border Crisis“ (Kryzys na granicy / "Krize na hranicích"). Kromě aktuálního zpravodajství z domova a ze světa se v rámci programu TVP World objeví také publicistika a rozhovory s odborníky. Program připravují rodilí mluvší a novináři, kteří již řadu let pracují v zahraničí.

TVP World - záběr z příjmu stanice
▲ TVP World - záběr z příjmu stanice

TVP World se skládá z informací a komentářů. Během dne budou vysílány také dokumentární filmy o současné situaci na hranicích a publicistické pořady: "Eastern Express", "Business Arena", "Future Insight" a "The Culture Tribe". Vzhledem k mimořádným okolnostem je program podřízen aktuálnímu dění na polsko-běloruské hranici.

Stanice TVP World se vysílá bezplatně na internetu na webu tvpworld.com, na místě Poland In v TVP Stream (TVP VOD), na YouTube, přes distribuční satelit Eutelsat 33E a také na stanici TVP Info v čase od jedné do páté hodiny ranní.

TVP World - záběr z příjmu stanice
▲ TVP World - záběr z příjmu stanice

Investice do TVP World (původně Poland In) se budou postupně navyšovat. Jen pro letošní rok budget pracuje s 12,129 mln zlotých. V roce 2022 se zvýší na 22,573 mln a v letech 2023 a 2024 dosáhne výše 30 mln zlotých.

První zmínky o televizní stanici TVP v angličtině s názvem Poland 24 se objevily již v roce 2016. Ve stejném roce měl vzniknout i projekt V4 TV, společný kanál veřejnoprávních vysílatelů Visegrádské skupiny, tedy Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska. Stanice měla vysílat 24 hodin denně v angličtině, což mělo umožnit "univerzální příjem". Kromě informací a publicistiky měly být důležitou součástí programu, plnícího sociální poslání, materiály obrazového charakteru, prezentující kulturu, historii a umění zemí Visegrádské skupiny, ale také propagující jejich ekonomiky a inovace. Spuštění V4 TV bylo rovněž plánováno na rok 2018, ale v roce 2017 oznámili vysílatelé z České republiky (Česká televize) a Slovenska (Rozhlas a televízia Slovenska) odstoupení od projektu a kanál nakonec nebyl spuštěn.

Místo toho 11. listopadu 2018 spustila TVP projekt s názvem Poland In. Šlo o internetový kanál, který v anglickém jazyce vysílá pořady o Polsku.

TVP již jeden program pro diváky v zahraničí provozuje - TVP Polonia. Stanice nabízí výběr z pořadů vlastní tvorby. Stanice vysílá v polštině.

technické parametry - TVP World HD:

• Eutelsat 33E (33°E), freq. 11,182 GHz, pol. H, SR 4800, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, MPEG-4/HD, FTA

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články