Quantcast

Canal+ bude muset vysílat Ligue 1

| redakce | tisk

Francouzský provozovatel placené televize CANAL+ bude muset i nadále vysílat francouzskou fotbalovou ligu Ligue 1 Uber Eats v souladu s podmínkami sublicenční smlouvy s beIN Sports poté, co prohrál soudní spor se svým partnerem.

Případ se týká francouzského trhu a nesouvisí s vysíláním Ligue 1 v Polsku, i když připomeňme, že zde je to velmi podobné: nabyvatelem licence - kupujícím práv je Eleven Sports a sublicenci má... CANAL+ (Polska).

Podle rozsudku francouzského odvolacího soudu ve Versailles z 31. března tohoto roku bude CANAL+ (Francie) nucena splnit smlouvu s beIN, ve které se zavázala platit 332 milionů eur ročně za vysílání dvou zápasů z každého kola a beIN poté poskytla sublicenci společnosti Vivendi.

Loga CANAL+, beIN a LFP (foto: CANAL+/LFP/satkurier.pl)
▲ Loga CANAL+, beIN a LFP (foto: CANAL+/LFP/satkurier.pl)

Tato dohoda byla uzavřena předtím, než francouzská fotbalová liga, LFP, znovu vydražila hlavní práva dříve udělená španělskému vysílání Mediapro. Problém je v tom, že se věci změnily, když se Mediapro rozhodl stáhnout z vysílání. Opakovanou aukci televizních práv na Ligue 1 vyhrála společnost Amazon, která získala 80% zápasů Ligue 1 za 250 milionů EUR ročně, což je výrazně méně než CANAL+ na 20% zápasů. To se nelíbilo vedení CANAL+ Group (Vivendi).

CANAL+ a beIN měly před nedávným soudním případem mnoho právních sporů s LFP.
Dřívější soudní rozhodnutí však potvrdila právo LFP znovu vydražit pouze část zápasů Ligue 1 Uber Eats, které jí byly vráceny společností Mediapro.

Zrušení zápasu Ligue 1 bylo považováno za projev špatné vůle mezi CANAL+ a LFP.
CANAL+ (Francie) v sobotu 2. dubna v hodin Ve 21:00 ukončil vysílání utkání mezi AS Saint-Étienne a Olympique Marseille. V Polsku měly zápas vysílat stanice Eleven Sports 3 a CANAL+ Sport 2 a ve Francii byl zápas vysílán na kanálu CANAL+ Décalé.

Zrušení důležitého sobotního utkání Ligue 1 v Saint-Étienne na poslední chvíli vyvolalo ve světě francouzského fotbalu a médií bouři. Nakonec byl tento zápas odložen na neděli v 15:00 hodin (skončil výsledkem 4:2 pro OM). Společnost CANAL+ se odvolávala na potíže s přístupem na stadion Geoffroy-Guichard, kde se měl zápas odehrát.

Vysílatel uvedl, že ho změna donutila poskytovat omezené vysílání přeloženého zápasu a posteskl si, že rozhodnutí „uložené LFP [...] by připravilo předplatitele o produkční standardy, které důsledně poskytuje pro každou významnou událost“.

zdroj: satkurier.pl + TS + Eurosport France





Reklama




Vybrané články