Quantcast

V Evropě zřejmě skončí další ruské programy

| redakce | tisk

V Evropě nebude možné přijímat další ruské televizní programy. Zákaz distribuce státních ruských stanic je součástí navrhovaného již šestého balíku protiruských sankcí. Sankce ve středu představila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

"Zakazujeme třem velkým ruským státním vysílacím společnostem přístup do našeho éteru. Nebudou již smět v EU šířit svůj obsah, ať už v jakékoli podobě, ať už na kabelu, přes satelit, na internetu nebo prostřednictvím aplikací pro chytré telefony," řekla Ursula von der Leyenová. "Tyto televizní kanály jsme označili za hlásné trouby, které agresivně posilují Putinovy lži a propagandu. Neměli bychom jim nadále poskytovat scénu k šíření těchto lží," dodala.

Ačkoliv nebyly ruské státní televize, kterých se má zákaz týkat, konkretizovány, pravděpodobně se bude jednat o stanice Pervyj kanal Evropa (Pervyj kanal Vsemirnaja Sietj, dříve ORT), RTR Planeta a Russija 24. První dvě vyjmenované televize jsou hlavní ruské veřejnoprávní televize, Rossija 24 je zpravodajský kanál VGTRT (RTR). Tyto stanice byly z nabídky některých kabelových a IPTV/OTT operátorů v Česku a na Slovensku před časem vyřazeny. Nicméně nadále jsou dostupné na satelitu, především na evropském satelitním systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E, kde si televize zajišťují kapacitu prostřednictvím operátora GlobeCast.

V Evropské unii a Velké Británii se již nemůže vysílat zpravodajský kanál RT (dříve Russia Today) v angličtině, španělštině a francouzštině. Stále se ale může šířit RT v arabštině. Německá verze RT DE (RT auf Deutsch) od svého startu v závěru loňského loku nezískala souhlas k šíření na území EU.

Ruské veřejnoprávná televize se připravily na možné vypnutí satelitního signálu v Evropě. Před časem spustily nové distribuční signály na ruském satelitu Express na pozici 14 stupňů západně. Jde ale o pozici, která není v Evropě přiliš sledovaná a dostupnost programů bude pro diváky značně omezená.





Reklama




Vybrané články