Quantcast

ČTÚ chystá tendr na provozovatele DAB+ sítí

| redakce | tisk

Digitální pozemní rozhlasové vysílání ve standardu DAB+ čeká v České republice další rozvoj. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) hodlá ještě letos nachystat podmínky pro výběrové řízení na provozovatele sítí DAB+ multiplexů.

V současné době mohou domácnosti v České republice naladit celoplošný DAB+ multiplex veřejnoprávního Českého rozhlasu (ČRo), který pokrývá svým signálem 95% populace, a také DAB+ multiplexy regionálních a lokálních provozovatelů jako jsou ČRa, TELEKO, RTI cz a JOE Media.

Vítězové tendru získají kmitočtové příděly na provoz finálních sítí pro komerční rádia. Provozovatelé sítí získají dlouhodobé oprávnění a tím i investiční jistotu pro dlouhodobý rozvoj a provoz sítí.

ČTÚ o podmínkách tendru vedl v dubnu 2022 neveřejnou diskusi odborníků u kulatého stolu. Pozvání přijali jak zástupci stávajících vysílatelů, tak i experti na oblast plánování kmitočtů, analytické společnosti a zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva kultury a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Diskuse pomohla upravit chystaný tendr na provozovatele vysílacích sítí. ČTÚ nyní připraví vhodné kmitočtové sady a návrh podmínek tendru s následnou veřejnou konzultaci. První kmitočtové příděly pro provozovatele DAB+ sítí by měly být uděleny v příštím roce, kdy si Česko připomene 100 let od zahájení analogového rozhlasového vysílání.





Reklama




Vybrané články