Quantcast

Španělská RTVE varuje před koncem bezplatné DTT

| redakce | tisk

Španělský veřejnoprávní vysílatel RTVE je znepokojen rizikem konce neplacené digitální pozemní televize (DTT), a proto se připojil ke sdružení Call To Europe, které vytvořilo více než 40 organizací s cílem garantování frekvencí poskytované pro digitální pozemní televizi po roce 2030.

Ředitel audiovizuální politiky, veřejných služeb a mezinárodní politiky RTVE Angel García Castillejo upozornil, že příští Světová radiokomunikační konference, která se bude konat v Dubaji na konci roku 2023, by mohla změnit současnou situaci, pokud jde o přístup k rádiovému spektru pro pozemní digitální televizní vysílání, což bude mít negativní dopad na jeho další fungování.

Sdružení Call to Europe požaduje, aby se neměnila současná frekvenční pásma pro digitální pozemní televizi, protože celá Evropa potřebuje pro vysílání služeb DVB-T/DVB-T2 pásmo 470 až 694 MHz,tj. stávající UHF spektrum K21 až K48.

Ve Španělsku prošla digitální pozemní televize několika migracemi: z původního spektra 800-900 MHz (uvolněno pro vysokorychlostní mobilní sítě LTE) na 700 MHz (pro nejnovější generaci mobilních sítí 5G) a nyní na 470-694 MHz. Rozsah je platný do roku 2030. Vysílatelé vyzvali vládu, aby neprováděla žádné změny a na ochranu jejich činnosti garantovala současné frekvence.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články