Quantcast

Vánoce na Prima ZOOM

| redakce | tisk

Tematické dokumenty na Prima ZOOM. Zima uvalí na celou zemi velice zvláštní magické kouzlo. Je to období tradic a zvyků: sněhuláci se rodí všude po okolí a v některých částech světa se po vánočních trzích k velké radosti dětí prochází Santové.

Jinde netrpělivě vyhlížejí Ježíška. Ale pro zvířata zimní radovánky lidí nic neznamenají. Pro ně je zima dobou chudoby. Veverky, divoká prasata, rysové - ti všichni mají vlastní plán a strategii na to, jak nehostinnou a chladnou část roku přežít ve zdraví. Jenže navzdory jejich úžasné schopnosti přizpůsobení je boj o přežití hodně drsný - a často se dá vybojovat jedině s lidskou pomocí. Užijte si Vánoce v říši zvířat a pořádné kapří macky na Prima ZOOM.

Vánoce v říši zvířat (foto: Steffen Sailer / FTV Prima)
▲ Vánoce v říši zvířat (foto: Steffen Sailer / FTV Prima)

Vánočně zvířecí podívaná na Prima ZOOM přinese tyto dokumentární pořady:
1. 12. ve 23.15 - Vánoce v říši zvířat (repríza neděle 4.12.2022 v 16:45 hodin)
Od 2. 12. ve 20.00 - Kapří monstra V (čtyři díly, opakování pondělí v 15.25 hodin)

Vánoce v říši zvířat (foto: Steffen Sailer / FTV Prima)
▲ Vánoce v říši zvířat (foto: Steffen Sailer / FTV Prima)

Vánoce v říši zvířat
V zimě se severní polokoule odklání od Slunce a doba denního světla se zkracuje. Jasné slunné dny jsou vzácné. Zimní svět má svá vlastní pravidla. Lidé a zvířata jej prožívají odlišně. Pro lidi je to čas zimních radovánek, vánočních svátků a hojnosti. Mráz a chlad však ovlivňují život zvířat. Ta trpí nedostatkem potravy a snaží se přizpůsobit drsným podmínkám. Ne všechna však zimní období přežijí. Ptáci hledají pod sněhem semínka, zrní a bobule, pod kůrou stromů larvy a hmyz. Před chladem je chrání husté a v případě vodních ptáků i mastné peří, které je dokonalou izolací. Většina zvířat se během podzimu předzásobí - utvoří si zásobárny pod zemí jako veverka nebo mají velké zásoby tuku uloženého v těle.

Kapří monstra V, Holandsko, Spooner 51 (foto: FTV Prima)
▲ Kapří monstra V, Holandsko, Spooner 51 (foto: FTV Prima)

Jelení a srnčí zvěř si vytvoří hustou zimní srst a v noci snižuje teplotu, čímž zpomaluje metabolismus a šetří energii minimem pohybu. Když sníh zledovatí, má mnohem menší šanci hrabat, a proto se živí kůrou stromů, lišejníky a mechy. Některá zvířata, jako například myši, prožijí zimu pod zemí. Medvědi zimu prospí v pelechu v jeskyních a skalních škvírách. Rys, který loví v noci srnčí zvěř, je do hlubokého sněhu vybaven dlouhými končetinami a širokými tlapami, které mu umožňují dokonalý pohyb. Divoká prasata - všežravci mají velmi silné rypáky, kterými ryjí v zemi a dostanou se ke kořínkům, hlízám, červům a někdy i myším. Musejí se však mít na pozoru, protože v zimě nastává sezóna jejich lovu.

Kapří monstra V, Thajsko, Ali 154 (foto: FTV Prima)
▲ Kapří monstra V, Thajsko, Ali 154 (foto: FTV Prima)

Kapří monstra V
Ali Hamidi a jeho kamarádi rybáři se vrací v novém fantastickém dobrodružství! Tentokrát vyrazí do Thajska, Nizozemí, Maďarska a několika koutů po celé Velké Británii. Tyto fanatické rybáře nic nezastaví. Neváhají ani vteřinu a riskují nejen končetiny, ale i holé životy, aby rozdrtili rekordy, překonali nebezpečí a chytili největší kapří monstra na světě. Ve čtyřech dílech vám ukážeme ty největší obry z říše kaprů.

2. 12. - Thajsko
9. 12. - Maďarsko
16. 12. - Holandsko

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články