Quantcast

Programy IRIB opět do Evropy. Tentokrát na 55E

| redakce | tisk

Multiplex s televizními a rozhlasovými íránskými programy IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting) se opět vysílá k divákům do Evropy. Vysílání je tentokrát dostupné z ruského satelitu Yamal 402 (Jamal 402) na pozici 55°E.

Pro potřeby distribuce programů IRIB využívá tento vysílatel kapacitu v Ku pásmu v evropském paprsku družice Yamal 402, což znamená, že příjem je možný i ve střední Evropě s parabolami malých rozměrů (cca 60 cm a více).

IRINN HD - záběr z příjmu stanice
▲ IRINN HD - záběr z příjmu stanice

DVB-S2 multiplex IRIB je šířen na kmitočtu 11,105 GHz s horizontální polarizací. V paketu jsou volně ( FTA) šířeny televizní programy IRINN HD, Jame-Jam TV Network HD, Press TV HD a Alalam News Channel HD. Dále jsou v paketu také SD programy IRIB Quran, iFilm Persian, IRIB Nasim, Jame-Jam TV 2, Jame-Jam TV 3, Sahar Balkan, Sahar Azeri, Sahar Urdu, Sahar Kurdi, Alkawthar TV, Hispan TV a iFilm English. Dále jsou v muxu také rozhlasové programy.

Celá nabídka televizních a rozhlasových programů IRIB byla původně do Evropy šířena přes evropský satelitní systém Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E. Na základě EU regulací byl nucen francouzský satelitní operátor ukončit šíření všech programů IRIB, stejně tak i ruských programů na pozici 36°E (v paketu NTV Plus: Pervyj kanal HD, Rossija 1 HD a NTV HD). Eutelsat tak v důsledku regulací přišel o zákazníky, naopak majitel satelitů Yamal tak získal nového zákazníka pro evropský paprsek.

technické parametry - paket IRIB:

• Yamal 402 (55°E), freq. 11,105 GHz, pol. h, SR 29900, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

zdroj: flysat.com + vl.info





Reklama




Vybrané články