Quantcast

Russkij Mir řeší technický útok. Má další transpondér

| redakce | tisk

Nová satelitní platforma Russkij Mir pro Ruskem anektovaná ukrajinská území se potýká s technickými problémy. Provozovatel byl nucen aktivovat další transpondérovou kapacitu na družici Express AT1 z důvodu "technických útoků" na jeho vysílací infrastrukturu.

Nová kapacita Russkij Mir pracuje na kmitočtu 12,378 GHz a šíří některé ruské privátní federální kanály - konkrétně REN TV, STS, Domašnyj telekanal, TV3, Pjatnica, TNT a Muz TV. Vysílání je šířeno stále volně ( FTA) ale ve východním paprsku. Na druhou stranu jsou zvoleny příznivější parametry - především modulace QPSK. Příjem je proto možný i ve střední Evropě.

STS - záběr z příjmu stanice
▲ STS - záběr z příjmu stanice

Vyjmenované stanice byly v rámci paketu Russkij Mir původně poskytovány na kmitočtu 12,169 GHz, pol. R.

TV3 - záběr z příjmu stanice
▲ TV3 - záběr z příjmu stanice

Projekt Russkij Mir je určen divákům na ukrajinských územích anektovaných Ruskem - LDNR, Chersonské a Záporožské oblasti, Krymské republiky a města Sevastopol. Platforma má divákům umožnit přístup k ruským programům. Vzhledem k tomu, že Russkij Mir je určen výhradně pro zmíněné oblasti, bude satelitní vysílání platformy výhledově zakódováno. Zatím jsou všechny programy volné (FTA).

Muz TV - záběr z příjmu stanice
▲ Muz TV - záběr z příjmu stanice

Platforma Russkij Mir doposud používala dva DVB-S2 multiplexy na satelitu Express AT1 v širokém (wide beam) paprsku. Kvůli technickým problémům byl uveden do provozu třetí transpondér.

technické parametry - Russkij Mir:

• Express AT1 (56°E), freq. 12,378 GHz, pol. L, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/QPSK, FTA

šířené programy:

- REN TV
- STS
- Domašnyj telekanal
- TV3
- Pjatnica
- TNT
- Muz TV





Reklama




Vybrané články