Quantcast

Radio Slovakia International slaví 30 let

| redakce | tisk

Vystoupením Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu si Radio Slovakia International v pátek 28. dubna připomene 30 let vysílání ze Slovenska do světa.

Pro Slováky žijící ve světě je Radio Slovakia International již 30 let mostem s jejich domovinou a pro cizince, kteří pracují na Slovensku, je zdrojem každodenních zpráv o zemi, ve které žijí.

Radio Slovakia International již 30 let oslovuje svým programem posluchače, kteří dokáží „poslouchat srdcem“. Redaktoři RSI tvoří pořady s nadšením a invencí skladatele, jelikož prostřednictvím jejich zvukových nahrávek poznávají Slovensko různorodé skupiny posluchačů na celém světě. Jsou pro ně zdrojem informací nejen o historii či tradiční kultuře, ale také o mezinárodních úspěších moderní slovenské vědy, současného umění či sportu. Na redaktory se opakovaně obracejí i kolegové ze zahraničních médií jako BBC či Deutsche Welle, pro které je RSI osvědčeným partnerem.

Budova Slovenského rozhlasu (foto: RTVS)
▲ Budova Slovenského rozhlasu (foto: RTVS)

Generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj v této souvislosti zdůraznil, že „Radio Slovakia International se za 30 let stalo trvalou součástí programové nabídky RTVS. Její důležitost podtrhuje i zájem státu o takového vysílání. Význam této programové služby je stále zřejmější zejména v posledním období, kdy je důležité, aby posluchači dostávali ověřené, pravdivé a objektivní informace.“

Za 30 let si Rádio Slovakia International našlo své stálé posluchače, kteří se sdružují přes zájmové kluby, nebo krajanské spolky. Roste však i počet nových posluchačů, kterým vysílání RSI pomáhal v těžkém období pandemie či války na Ukrajině.

Rozhlasová práce v cizích jazycích je náročná a vyžaduje zvláštní zanícení každého spolupracovníka RSI. Jak řekla intendantka RSI Jozefína Mikleová: „Mnozí z posluchačů ocenili upřímnost, profesionalitu a bezprostřednost redaktorů RSI, které považují za slovenské diplomaty v rozhlasovém éteru. Vyzdvihují jejich jazykovou a stylistickou čistotu a RSI nazvali malým Babylonem, protože v redakcích kromě Slováků pracují i Němci, Rakušan, Rusové, Kubánec, Katalánec, Belgičan a Kanaďan.“

Dnes zná Slovensko celý svět prostřednictvím internetu, satelitního, digitálního vysílání a podcastů. Tak jako před 30 lety, pokračuje Radio Slovakia International v šíření informací i prostřednictvím krátkých vln, což je v Evropě v době, ve které žijeme, nanejvýš důležité. Vysílání o Slovensku proudí v pěti světových jazycích - angličtině, francouzštině, němčině, ruštině, španělštině i ve slovenštině. RSI udržuje kontakt se svým publikem i přes sociální sítě a v současnosti jej prostřednictvím vysílání DAB+ mohou v ještě vyšší kvalitě poslouchat i cizinci žijící na Slovensku.

zdroj: RTVS





Reklama




Vybrané články