Quantcast

Rusko již bez zarušených tv programů

| redakce | tisk

Ruské satelitní televizní programy a platformy jsou již se stabilním signálem. Skončily tak mnohaměsíční ataky na ruskou satelitní infrastrukturu neznámými subjekty.

Podle ruských médií stály za zarušením ruských programů ukrajinské hackerské skupiny. Informaci ale není možné ověřit.

Ruské DTH a DTC platformy začaly bojovat se zarušením již 13.6.2023, kdy došlo k útokům na vysílací infrastrukturu s ruskými satelitními programy. Konkrétně se hackeři zaměřili na pozice 80°E, 74,7°E, 36°E a 14°W. Ruské programy se vysílají i na dalších pozicích - například 56°E, 55°E a 53°E, kde žádné zarušení nebylo zpozorováno.

Provozovatelé placených satelitních služeb na zarušení reagovali různým způsobem - například Telekarta na pozici 80°E dočasně odkódovala většinu programů a klíčové federální a některé další stanice začala vysílat z více frekvencí. Operátor DTH služby MTS TV na 74,7°E zaktivoval dříve uvolněné transpondéry a použil i příznivější modulaci QPSK, aby velmi slabý signál bylo nadále možné přijímat na malých parabolách v Ruské federaci.

Trikolor TV na pozici 36°E opakovaně měnil transpondéry s hlavními federálními programy a zarušení transpondéry měly různé parametry - často modulaci QPSK a někdy i FEC 1/2.

Poskytovatelé pay-tv informovali o probíhajících útocích na satelitní infrastrukturu a diváky vyzvali, aby si přeladili boxy na nové parametry, eventuálně přešli na OTT službu provozovatele, kde rušení neprobíhalo.

Telekarta byla první DTH službou, které se podařilo rušení po několika týdnech vyřešit. Následovala platforma Trikolor TV, která zákazníkům v Kaliningradské oblasti doporučila přesměrovat parabolu z pozice 36°E na 56°E s ohledem na změnu footprintu (pokrytí) satelitu Express AMU1, který již není možné v této oblasti přijímat. Podobně i NTV Plus, která divákům ve stejném oblasti nabídla z nové pozice 56°E redukovanou programovou nabídku.

Vedle DTH služeb, které jsou určeny pro diváky v Ruské federaci, byly zarušeny i multiplexy na pozici 14°W, které naopak slouží k distribuci k divákům v Evropě. Satelit totiž šíří programy (například Pervyj kanal, Belarus 24 HD, Russia Today), které jsou v Evropě zakázané a nesmí se žádným způsobem šířit. Rusko stanice k evropským divákům posílá přes ruský (domácí) satelit, na který se nevztahují sankce. Hackeři zarušením vysílání pomohli zamezit v možnosti příjmu vyjmenovaných stanic.

Jakým způsobem bylo celkově vyřešeno zarušení ruských programů není známo. Šlo o bezprecedentní útok na satelitní technologii. Společnostem přineslo obrovské škody - nákladná duplicitní distribuce, přesuny programů na jiné parametry, investice do další satelitní kapacity (pozice 56°E) a v neposlední řadě možný odliv některých zákazníků k jiným operátorům.





Reklama




Vybrané články