Quantcast

Rakouská ATV informuje o vypnutí SD distribuce

| redakce | tisk

Provozovatel rakouské privátní televize ATV informuje své satelitní diváky, že chystá vypnutí distribuce v klasickém SD rozlišení na družici Astra. O program ATV diváci nepřijdou. Již nyní jej mohou sledovat v technicky lepší kvalitě - v HD rozlišení.

Rakouská ATV začala upozorňovat diváky satelitní SD distribuce, že tento signál bude odpojen. Provozovatel zvolil dvě formy informační kampaně - informaci umístil do vysílání a také do EPG stanice ATV v SD.

Zajímavostí je, že v informačních materiálech ATV není uveden žádný konkrétní termín vypnutí SD distribuce této stanice. V úvahu tedy přichází stejný termín jako zvolila ORF u přechodu na HD vysílání - 4.12.2023. V tento den skončí sportovní kanál ORF Sport+ v SD a bude pokračovat jen v HD. Ostatní stanice veřejnoprávní ORF skončí v SD do konce příštího roku. Jaký termín vypnutí zvolí ATV pro SD distribuci zatím není jasné.

Konec ATV v SD se týká pouze satelitních diváků s SD, kteří si musí přeladit včas na její technicky kvalitnější HD distribuci. Na ostatních platformách žádná změna v distribuci ATV neprobíhá.

Ukončení souběhu (simulcastu) SD a HD je na satelitu technicky možný i nadále. Nicméně vysílatelé jej chtějí ukončit z důvodu vysokých nákladů za dvojí distribuci. Navíc programy v SD pomalu ztrácejí svoje opodstatnění, když tytéž stanice mají diváci k dispozici v lepší kvalitě. Nutné je ale novější přijímací zařízení s podporou MPEG-4/HD.

Satelitní distribuce ATV v HD i SD je z důvodu omezení vysílacích práv zakódována systémy Irdeto a Videoguard a dostupná pro zákazníky s kartami ORF Digital, HD Austria a rakouské nabídky Sky.

technické parametry - ATV HD:

Astra 1KR (19,2°E), freq. 11,244 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, CA Videoguard + Irdeto





Reklama




Vybrané články