Quantcast

ITV postupně vypíná programy na transpondéru 54

| redakce | tisk

V souvislosti s přechodem ITV na distribuci programů ve vysokém rozlišení (HDTV) dochází ke změnám v šíření programů tohoto vysílatele i v klasickém SD rozlišení.

V rámci optimalizace satelitní kapacity byla ukončena distribuce programů STV North a STV East (vysílání ITV pro Skotsko), ITV 1 Central West a časově posunuté verze ITV 4 +1h na frekvenci 10,906 GHz. Vysílání bylo přesunuto na sousední kmitočet 10,891 GHz.

STV North - záběr z příjmu stanice. Vysílání ITV pro Skotsko
▲ STV North - záběr z příjmu stanice. Vysílání ITV pro Skotsko

Po této změně je na kmitočtu 10,891 GHz šířeno celkem 14 SD programů ITV, na frekvenci 10,906 GHz, na které postupně stanice končí, jsou aktuálně šířeny už jen 4 stanice. I ty jsou již dostupné v rámci testů na zmíněné druhé frekvenci.

SD distribuce ITV je určena pro diváky, kteří nejsou vybaveni HD set top boxy a postačí jim méně kvalitní obraz. Standardně již ITV nabízí všechny své programy (včetně regionů ITV 1) v HD rozlišení, s výjimkou časově posunutých verzí ITV 1, ITV 2, ITV 3 a ITV 4, které jsou nadále dostupné jen v SD.

Programy ITV se vysílají volně ( FTA). Satelitní signál multiplexů s ITV je šířen v britském paprsku. Příjem je proto nasměrován na britské ostrovy. Směrem do Evropy signál slábne a příjem je možný v některých oblastech jen s parabolami o větších rozměrech.

nové technické parametry: STV North, STV East, ITV 4 +1, ITV 1 Central West:

Astra 2E (28,2°E), freq. 10,891 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, FTA

bývalé technické parametry: STV North, STV East, ITV 4 +1, ITV 1 Central West (vysílání zde bylo ukončeno!):

• Astra 2E (28,2°E), freq. 10,906 GHz, pol. V, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články