Quantcast

Digi TV bojuje s piráty - mění kódy

| redakce | tisk

Do boje s pirátským příjmem se pustila multiregionální satelitní placená televize Digi TV. V sobotu odpoledne nečekaně změnila kódy. Důvod je zřejmý - fotbalový šampionát Euro 2008, který vysílají některé kanály, které Digi TV vysílá. Podobně Digi TV změnila klíče i v neděli. Očekává se, že k změnám v kódování bude nyní operátor přistupovat častěji.

Sportovní přenosy jsou obvykle velkým problémem pro vysílatele v prolomeném kódovacím systému - musí zajistit (či pokusit se) znemožnit neautorizovaný příjem přenosů. Digi TV se o víkendu odhodlala zatím jen k změně kódů. Tento krok, bohužel, měl krátkodobý efekt. Během několika minut byly na internetu zveřejněny nové klíče na kompletní nabídku Digi TV. Změna v kódování vedle boje s piráty, bohužel, negativně ovlivnila příjem programů u řádně platících diváků a některé programy pro ně nebyly dostupné.

Platforma Digi TV používá simulcrypt - vedle nového systému Nagravision 3 i starší systém Nagravision 2, který se dnes již nepovažuje za příliš bezpečný kódovací systém. Je nutné starý systém odpojit. Zatím ale není známo a jisté, kdy k odpojení dojde především z důvodu působení služby v několika zemích, kde má celkově přes 2 milióny abonentů.

Paket Digi TV se vysílá ze satelitu Intelsat 10-02 (1°W). Poblíž je umístěn satelit Thor 3, který přenáší nekódované slovenské televizní a rozhlasové programy.





Reklama




Vybrané články