Quantcast

DVB-S2 se začalo oficiálně licencovat

| redakce | tisk

Vlastníci licence DVB-S2 společnosti DirecTV Group a RAI (Radiotelevisione Italiana) začaly oficiálně nabízet patent na satelitní technologii, která je druhou generací původního standardu DVB-S. Licence na patent patří společnosti DTVG Licensing, dceřiné firmě amerického satelitního operátora DirecTV Group a státní italské televizi RAI. Ještě letos by se k této skupině měla přidat i European Space Agency (ESA).

Výrobci satelitních přijímačů si mohou zakoupit licenci na standard DVB-S2 za 0,50 USD za každý set-top-box při výrobě více než 1/2 milionu set top boxů, píše digimédia.sk. Při menších množstvích je cena jednorázového licenčního poplatku dvojnásobná (1 USD). Pokud výrobci uzavřou smlouvu ještě tento rok, mohou získat od majitelů patentu výhodnější podmínky.

DVB-S2 (Digital Video Broadcasting - Satellite, druhá generace) je druhá generace DVB systému pro širokopásmovou satelitní komunikaci pokrývající digitální TV a HDTV vysílání, interaktivní služby a profesionální satelitní spojení. DVB-S2 umožňuje významně zvýšit datovou kapacitu (o 30 procent) ve srovnání se starším standardem DVB-S.

Norma DVB-S2 se používá na satelitu již několik let pro HD i SD vysílání. Od počátku jej využívá polská platforma N (Hot Bird, 13°E) a u některých transpondérů DVB-S2 naladil provozovatel Kabel Deutschland, který využívá satelit Astra 3A k DTC distribuci.





Reklama




Vybrané články