Quantcast

Hot Bird 9 a Eutelsat W2M budou vyneseny listopadu

| Martin Vyleťal | tisk

Nosná raketa Ariane 5 ECA vynese nové telekomunikační satelity Hot Bird 9 a Eutelsat W2M. Potvrdily to společnosti Arianespace a Eutelsat Communications. Let číslo 186 je naplánován na poslední týden listopadu a bude to celkem šestý start Ariane v letošním roce.

Satelit Hot Bird 9 zhotovila společnost EADS Astrium. Výroba satelitu byla dokončena v červenci a 16. září byl dopraven z Toulouse do Kourou. W2M, který zhotovila firma EADS Astrium / ISRO bude dodán do Kourou v polovině října z Bangalore (Indie) do Kourou.

Družice Hot Bird 9 je určena pro DTH a DTC vysílání napříč Evropou a Severní Afrikou a Středním východem. Družice má vysokovýkonné Ku pásmové transpondéry (celkem 64). Cílová pozice je 13°E. Hot Bird 9 je totožný s Hot Bird 8, který byl vynesen v srpnu 2006 a Hot Bird 10, který bude na orbit dopraven Arianespace začátkem roku 2009.

Eutelsat W2M bude umístěn na pozici 16°E a umožní rozšíření digitálního vysílání ve střední Evropě a v Indickém oceánu. Satelit bude mít 26 Ku pásmových transpondérů, které budou moci pracovat ve 32 nezávislých operačních módech. EW2 nahradí stávající satelit W2 a umožní další zvýšení vysílaných programů.





Reklama




Vybrané články