Quantcast

Eutelsat připravuje změny pozic satelitů

| Martin Vyleťal | tisk

Evropský satelitní operátor Eutelsat plánuje v roce 2009 posílit svoji pozici na ruském trhu. V únoru příštího roku bude satelit Eurobird 9 (9°E) přejmenován na Eutelsat W4A a přestěhován na orbitální pozici 36°E, kde nyní pracují satelity Eutelsat Sesat a Eutelsat W4 . Družice Hot Bird 7A bude přesunuta z pozice 13°E na pozici 9°E, kde nyní pracuje Eurobird 9.

To jsou plány Eutelsatu, které budou realizovány v případě, že se podaří vynést na orbit družice Hot Bird 9 dne 14. listopadu 2008 a Hot Bird 10 dne 20. února 2009. Za oba starty zodpovídá Arianespace a rozhodnou o případném úspěchu Eutelsatu na atraktivních trzích východní Evropy jako je ruský a ukrajinský.

Satelit Hot Bird 7A bude přesunut z 13°E na pozici 9°E po úspěšném vynesení družice Hot Bird 10 v únoru 2009. Až v září 2009 budou družice Eutelsat W4A a Sesat na pozici 36°E nahrazeny novým satelitem Eutelsat W7. Družici vynese nosná raketa Zenit.

Eutelsat W7 bude mít na 36°E rekordní počet transpondérů v Ku pásmu - celkem 70. Satelit pokryje Evropu a evropské části Ruska až po Bajkal. Eutelsatu nová družice umožní až trojnásobně rozšířit přenosovou kapacitu na 36°E.

Eutelsat W4 bude v provozu na 36°E až do konce své očekávané životnosti - tedy do roku 2017. Po úspěšném uvedení družice Eutelsat W7 na 36°E bude Eutelsat W4A přesunuta opět na novou pozici. Zatím není známo na kterou.

Pro evropskou část Ruské federace je 36°E ideálním místem pro příjem satelitního vysílání. Pozici využívají dvě ruské platformy NTV Plus a Trikolor. Odhaduje se, že více než 2,5 milionů diváků v Rusku a postsovětských zemí přijímá programy z pozice 36°E. Stále roste poptávka nových kanálů na kapacitu na této pozici.

zdroj: satkurier.pl,comnews.ru





Reklama




Vybrané články