Quantcast

Nizozemská veřejnoprávní TV od roku 2009 v HDTV

| redakce | tisk

Od druhého kvartálu 2009 budou tři televizní okruhy veřejnoprávní nizozemské televize Nederland 1, Nederland 2 a Nederland 3 vysílat ve vysokém rozlišení (HDTV). Informoval o tom mluvčí vysílatele na HD Day v Hilversum.

Nizozemská televize bude zpočátku vysílat jen okolo 15 procent obsahu v nativním HDTV, zbývající obsah bude konvertován ze standardního rozlišení. Programy se budou vysílat na všech důležitých platformách jako je UPC, Ziggo. S dalšími operátory ještě probíhají jednání.

V DVB-T platformě Digitenne nebudou HD verze národní televize z technických důvodů k dispozici. Totéž ale platí i pro IPTV platformy KPN a Tele 2.

S high-definition-TV ve svých plánech počítá také privátní vysílací skupina RTL Nederland. Programy RTL 4, RTL 5, RTL 7 a RTL 8 budou v budoucnu šířeny paralelně v SD a HD kvalitě. Detaily a přesný termín startu zatím nebyly stanoveny. Konkurenční broadcaster SBS Broadcasting (NET 5, SBS 6, Veronica) zatím s HD vysíláním nepočítá.

První program nizozemské veřejnoprávní televize Nederland 1 vysílal v HD (1080i) v létě v období letních olympijských her v Pekingu.

zdroj: DF





Reklama




Vybrané články