Quantcast

Otestujte si váš satelitní receiver

| Tisk

V technické specifikaci digitálních satelitních receiverů najdeme řadu důležitých parametrů podle kterých můžeme posoudit kvalitu a možnosti set top boxu. Jedním z parametrů, který nalezneme v manuálech je podporovaný rozsah symbol rate (SR - symbolové rychlosti). V minulých letech byl jako standardní rozsah považován 2~31Ms/s. U novějších receiverů je rozsah SR rozšířen na obě strany 1~45Ms/s. V takovém případě může receiver přijímat i kanály s extrémně nízkou ale i vysokou symbolovou rychlostí.

Informace uváděné v manuálech jsou často jen orientační. Zda uváděný rozsah symbolové rychlosti je korektní se musíme přesvědčit sami.

Kde se tedy používají nejvyšší a nejnižší symbolové rychlosti?

NEJVYŠŠÍ SYMBOLOVÁ RYCHLOST
V Evropě se v současné době používá nejvyšší symbolová rychlost na družici NSS 7 (pozice 22°W). Zde se na transpondéru č.9, na kmitočtu 12,532 GHz, polarizace horizontální, SR 39999, FEC 7/8 vysílají služby StormSat (podobně i na dalším transpondéru - na kmitočtu 12,601 GHz, polarizace horizontální, SR 39999, FEC 7/8). Až donedávna oba transpondéry přenášely jen data. Nyní se na prvně uvedeném kmitočtu (12,532 GHz) objevila americká náboženská televize TCT WORLD (identifikátory programu - SID 1, Video PID 127, Audio PID 650).

NEJNIŽŠÍ SYMBOLOVÁ RYCHLOST
Nejnižší symbol rate se v součanosti používá na družici Atlantic Bird 1 (12,5°W). Na transpondéru F1, na frekvenci 12,556 GHz, polarizace horizontální, SR pouze 1069, FEC je 3/4. Na těchto parametrech se "vysílá" pouze jediný program - test TV kanál (klasické barevné pruhy) s italským rádiem FM Italia (identifikátory programu: SID 100, video PID 100, audio PID 110). Pro zajímavost: TV kanál při této nízké SR má datový tok pouze 0,8 M/s při rozlišení 720x576.
Jen pro úplnost: zhruba před rokem a půl se na satelitu vysílal program s SR daleko nižším jak 1000. Šlo tehdy o pravidelné vysílání vzdělávací televize MOU TV. Program se vysílal na družici Telstar 11 (37,5°W).

NAŠE VÝSLEDKY TESTŮ
K testům programů s exterémně nízkou a vysokou symbolovou rychlostí jsme použili dva receivery Humax IRCI-5400 (dále jen Humax) a Dreambox DM-7000S (dále jen Dreambox). Humax dokáže velmi dobře přijímat programy s SR od 2 do 31Ms/s. Zajímalo nás, zda a hlavně jak si poradí s výše uvedenými extrémy. Na družici Atlantic Bird-1 se po mnoha pokusech podařilo naladit zmíněný kanál s nízkou SR. Muselo ale dojít k několika pokusům se změněnou frekvencí a SR, neboť na výše uvedených parametrech se program nepodařilo nalézt. Kmitočet na které Humax nalezl signál byl 12,557 GHz, pol.H, SR 1072, FEC 3/4. Nízké symbolové rychlosti vždy dělají potíže s naladěním programu, proto všem, kteří budou testovat i svůj receiver doporučujeme měnit kmitočet o 1 MHz, symbolovou rychlost o 1 Ms/s. S nejvyšší SR si Humax již nedokázal poradit (tak vysoké SR se sice podaří zadat do přístroje, ale ten již jemný signál nenalezne). Možnosti Humaxe končí u hranice 32Ms/s.


A jak dopadly výsledky u Dreamboxu? Vezmeme to od konce: Na satelitu NSS7 bez problému detekoval signál a též i naskenoval obsah transpondéru (vč. TCT World) s nejvyšší symbolovou rychlostí. Na AB-1 již byly problémy. Přístroj sice ukazoval signál, ale ten byl nedostatečný pro vyhledávání programu. Pomohly opět manipulace s frekvencí a SR - v tomto případě 12,557 GHz a SR 1071. Na těchto parametrech Dreambox naladil signál. Bohužel, kanál se nepodařilo pak přijímat. Dreambox má, podobně jako většina receiverů, problémy s nízkými SR. Nejnižší SR, která se na Dreamboxu dala přijímat byla symbol rate 1250 Ms/s.

A jak dopadly výsledky u Vašeho přijímače?

redakce





Reklama




Vybrané články