Quantcast

Dolby Digital na satelitech

| Tisk

Dolby Digital na satelitech

V posledních měsících je na trhu k dispozici již dostatek příjímačů, které mohou oslovit i náročnější fandy satelitního přijmu. V minulých dnech jsme Vám představili mj. digitální recievery s hard diskem na který si můžeme zaznamenat námi favorizované pořady na HDD v délce, která je odvislá od velikosti HDD.

V poslední době, kdy jsou na trhu přijímače s podporou Dolby Digital (dále jen DD), se rozvíjí i vysílání právě v uvedeném formátu. Naposledy jsme DD zaznamenali na polském komerčním kanále TVN na družici Hot Bird. V minulosti tato kvalitní polská TV vysílala programy ve formátu Dolby Surround.

Aktuální stav s Dolby Digital na volných digitálních TV programech:

DRUŽICE EUROBIRD-1, POZICE 28.5E
Tento satelit mj. využívá částečně i provozovatel pay-tv televize BSkyB - SKY DIGITAL. Na kmitočtu 11,508 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 2/3 je vysílán v současnosti TV kanál s pokusným vysíláním v DD. Na uvedeném TV programu je přes den vysílán volně filmový megahit MATRIX. Pokud jste uvedený snímek ještě neshlédli, máte šanci - v originále!

DRUŽICE ASTRA, POZICE 19.2E
První komerční televizní stanice, která začala některé programy vysílat v DD je německá TV PRO SIEBEN, kterou naladíme na kmitočtu 12,480 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. K tomuto programu ještě dodejme, že některé pořady vysílá i s tzv. skrytými titulky (teletext).



DRUŽICE HOT BIRD, POZICE 13E
Již v úvodu článku jsme se zmínili o testech v DD i u polské TVN. TVN v DD naladíme pouze na kmitočtu 11,128 GHz, polarizace horizontální, SR 7300, FEC 3/4. Dá se tedy říci, že Polsko je teprve druhou zemí, která vysílá nějaký TV program volně v DD. K TVN ještě jedna informace: V tomto mini paketu TVN vysílá ještě jeden program - Big Brother Mosaic, který je kódován v systému Conax. Dokonce se objevují nepotvrzené zprávy, že TVN v DD bude v blízké době zakódován. Byla by to škoda, protože volných programů v DD zatím na satelitu mnoho není.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články