Quantcast

Dočkáme se politických stanic?

| Tisk

Česká republika má stále málo televizních a rozhlasových stanic - myslí si Poslanecká sněmovna a proto rozhodla, že politické strany a hnutí budou moci provozovat televizní a rozhlasové vysílání.

Tuto možnost jim dala v novele zákona o politických stranách a prosadila ji i před odpor horní komory Parlamentu. Předlohu ještě dostane k podpisu prezident republiky.

Nejvýrazněji proti předloze vystoupil Martin Mejstřík (za Cestu změny), který povolení stranám provozovat rozhlasové a televizní vysílání označil za otevírání Pandořiny skříňky. Uvedl, že speciálně v ČR, kde podle něho není standardní demokracie, by takové opatření napáchalo škodu. Jeho prohlášení ale zůstalo bez odezvy. Stejně jako při projednávání v Senátu varoval zejména před tím, jak by "komunistickým morem prolezlou společností zamávalo vysílání KSČM".

Pokud předlohu podepíše prezident, můžeme se zřejmě těšit na nové televizní a rozhlasové programy. Je zajímavé, že tato předloha se schvaluje v období, kdy se rozhoduje o podobě sítí digitální pozemní televize. Místa v DVB-T bude i tak zpočátku dostatek. Vedle stávajících celoplošných stanic má v DVB-T možnost přijít i kdokoliv nový. Navíc se "politická" stanice může objevit i na satelitu. Místa v paketu Czech Link je stále dostatek (viz. textová informace Czech Link s nabídkou volné kapacity).



Navíc elektronická média jako rozhlas a zvláště televize jsou silným nástrojem, která dokáží ovlivnit názory potencionálních voličů politických stran a hnutí.

podle Mam

redakce





Reklama




Vybrané články