Quantcast

Češi se možná dočkají zpravodajské TV stanice

| Tisk

Slovensko-česká finanční skupina J&T Finance Group zamýšlí vstup na český mediální trh. Společnost se chce ucházet o licenci pro televizní digitální pozemní vysílání (DVB-T) a v případě úspěchu rozběhnout projekt zpravodajské televize, informoval mluvčí J&T Maroš Sýkora. Na Slovensku společnost kontroluje zpravodajskou televizní stanici TA3.

J&T podle svého mluvčího čeká na vyhlášení licenčního řízení českou Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). "Protože trh v České republice je ekonomicky silnější a myslíme si, že pro tento druh vysílání zde existuje prostor, chceme se do radou avizovaného výběrového řízení přihlásit," zdůvodnil záměr skupiny místopředseda představenstva J&T Ivan Jakabovič.

RRTV zamýšlí vyhlásit licenční řízení na jednotlivé kanály již v říjnu. Díky tlaku Poslanecké mediální komise může být Rada odvolána, pokud začne udělovat licence před schválením zákona o elektronických komunikacích. Každý mux by měl obsahovat 4 televizní a 6 rozhlasových stanic.

Slovenská zpravodajská televize TA3 vysílá od roku 2001. Sledovanost stanice v současnosti dosahuje kolem čtyř procent.

Skupina J&T vznikla roku 1994. Zabývá se hlavně privátním a investičním bankovnictvím a obchodováním s nemovitostmi. Od roku 1998 patří do skupiny česká J&T Banka. Skupina kontroluje několik společností na Slovensku a v Česku a v dalších společnostech má menšinové podíly. Hlavními akcionáři J&T jsou slovenští finančníci Jozef a Patrik Tkáčovi, Ivan Jakabovič a Peter Korbačka.

Slovenský zpravodajský kanál TA3 si mohou naladit abonenti UPC Direct (Astra 19,2°E) v České republice i na Slovensku. Signál stanice je zakódován systémem Cryptoworks. Volný signál TA3 je na skandinávském satelitu Thor 3 (0,8°W), na freq. 11,823 a 12,399 GHz, polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8.



Zpravodajskou stanici mají i další země střední a východní Evropy. Např. v Polsku funguje zpravodajská TVN24, polské společnosti Grupa ITI a ekonomicko-informační TV Biznes, v Maďarsku existuje Hír TV, která je i v paketu UPC Direct pro Česko i Slovensko. Několik zpravodajských kanálů existuje také v Německu (n-tv, Bloomberg TV, N24).

podle M&M/ČTK

redakce





Reklama




Vybrané články