Quantcast

CineMax připravuje start v Česku i na Slovensku

| Tisk

Začátkem příštího roku se v České republice a na Slovensku rozšíří nabídka filmových kanálů. Jak jsme Vás již včera informovali v souvislosti se zkušebním vysíláním digitální kabelové televize (DVB-C) operátora Karneval, do ČR a dalších zemí vstoupí nová značka filmového kanálu CineMax.

Novou značku CineMax přinese na náš trh společnost HBO Česká republika s.r.o. Podle dostupných a zatím nepotvrzených informací má kanál přinášet filmy menších a nezávislých studií spolu s evropskou tvorbou. CineMax by se tak mohl stát obdobou žádaného filmového kanálu Europa Europa, který si mohou naladit abonenti polské digitální satelitní placené televize Cyfrowy Polsat (družice Hot Bird 3 - 13°E).

CineMax tak může vyplnit mezeru na českém a slovenském trhu - vedle atraktivních filmových titulů převážně americké produkce se zřejmě divák již brzy dočká stanice, která mu nabídne výhradně evropskou tvorbu. Žádný jiný kanál v České republice a na Slovensku ji nenabízí. CineMax může být odpovědí na přesycení trhu americkou tvorbou.

Se zahájením vysílání CineMax v České republice a na Slovensku se počítá v prvním kvartále příštího roku. Ve stejné době se CineMax objeví i na polském trhu. Zda se kanál v ČR a Slovensku skutečně objeví, bude záležet především na výsledcích jednání s kabelovými operátory.

Provozovatel HBO pokračuje ve své strategii expanze na trhy ve střední a východní Evropě. Dne 23.září 2004 spustil slovinskou verzi filmového prémiového kanálu HBO, o týden později spustil verzi chorvatskou. Licence pro tyto verze kanálu drží HBO Česká republika s.r.o., která licenci získala u české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Při 17.zasedání RRTV získala HBO PP s.r.o. licenci pro polskou verzi HBO a HBO2. Proč u nás žádají o licenci provozovatelé na kanály, které divák nemůže u nás přijímat? Důvod je zřejmý: licenční poplatky, které jsou u nás nízké. Za dvanáctiletou satelitní licenci u nás provozovatel zaplatí jednorázový poplatek 50 000 Kč. Pro srovnání: za licenci v Maďarsku se platí za licenci každý rok. Podobná je i situace ve Velké Británii, kde měla HBO licencované oba filmové kanály HBO pro Polsko.

Značku CineMax dobře znají diváci v USA, kde se vysílá celý paket kanálů s logem CineMax - MoreMax, actionMax, ThrillerMax, 5Max, WMax, outerMax, @Max i CineMax HDTV. Tamější kanál premium vysílá filmy v roce po jejich premiéře v kině a v momentě, kdy jsou filmy v Evropě vysílané výhradně na kanálech typu pay-per-view (PPV). Zatím nejsou k dispozici bližší informace o verzi kanálu CineMax, který se objeví na našem trhu. Nelze přímo srovnávat americkou verzi a verzi stanice, která se objeví na našem trhu. Například americké HBO nabízí i sportovní přenosy, které se na evropských mutacích HBO nevysílají...



dle medialink.pl, louč, novinky.cz

redakce
parabola.cz
7.10.2004
>





Reklama




Vybrané články