Quantcast

1.evropská TV opět odložila start

| Tisk

Podle autorů projektu TV1 EU jsme se již v sobotu 16.10.2004 měli dočkat údajně vůbec první evropské televize. Stanice ale na poslední chvíli opět odložila svůj start. Ještě ve čtvrtek bylo na webovských stránkách projektu klasické countdown.

V pátek se na stránce stanice TV1 EU tv1eu.net objevila omluva Paula Hakana, prezidenta 1.evropské televize. Ve své zprávě uvádí, že start stanice byl odložen ze tří důvodů. Prvním důvodem jsou technické problémy s dopravou multijazyčného vysílání stanice. Druhou příčinou je skutečnost, že 2/3 lidí v EU ještě neslyšeli o projektu 1.evropské televize kvůli nedodatečné medializaci projektu. A konečně poslední důvod pochází z jména televize. Většina lidí považuje oficiální název stanice TV1EU, zatímco korektní oficiální název stanice ve všech 20 úředních jazycích je 1.European Television.

1.European Television by měla, podle nového plánu, zahájit vysílání až v příštím roce - 31.ledna 2005. Mezi 1. a 15.prosincem letošního roku chce provozovatel stanice představit TV kanál všem domácím a mezinárodním médiím.

Samotný projekt údajně první evropské televize přináší řadu otazníků a pochybností, zda se skutečně může jednat o seriózní a reálný projekt. Pojďme se na některé nejasnosti zaměřit. Tyto nejasnosti vyplývají z tiskové zprávy, která byla donedávna zveřejněna na stránkách projektu a které jsme také zveřejnili na stránkách parabola.cz.

SATELITNÍ VYSÍLÁNÍ
V tiskové zprávě se uvádí, že "signál bude šířen přes jednu z nejlepších družic a prostřednictvím kabelových operátorů (denně se tak dostane do více než 110miliónů evropských domácností)". V informaci se neuvádí žádná družice ze které má stanice vysílat. Pokud by to provozovatel myslel se satelitním šířením vážně, měl by alespoň uvést družici (pozici) ze které bude stanici vysílat. Satelitní šíření stanice je klíčovým bodem celého projektu - chce-li provozovatel stanici zpřístupnit všem divákům v Evropské unii.

VYSÍLÁNÍ VE VŠECH JAZYCÍCH EU
Dalším otazníkem je, zda vůbec je reálné spustit vysílání kompletního vysílání ve všech dvaceti jazycích evropské unie. Na satelitu můžeme naladit řadu multijazyčných stanic, ale vysílání ve 20ti jazycích by byla rarita. EbS - o které se zmíníme v dalším odstavci - šíří svůj program multijazyčně - v max. 20ti jazycích, ale ne všechny programy a přenosy jsou dabovány do všech jazyků.



OPRAVDU 1.EVROPSKÁ TELEVIZE?
Pochybnosti panují i nad samotným pojmenováním stanice. Může jít o vůbec první stanici? Evropská unie již svoji televizi má, je jí EbS (Europe by Satellite), což je stanice s pořady a přenosy, které se týkají EU. Vysílá volně na satelitu Hot Bird 3 (13°E), na transpondéru belgické společnosti Belgacom, na kmitočtu 12,476 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Stanice je svým způsobem i unikátní. Některé pořady jsou vysílané jak v češtině, tak i slovenštině, což není u běžně vysílaných kanálů obvyklé.

WEBOVÉ STRÁNKY
Původní stránky projektu I.Evropské televize, které si diváci mohli prohlížet až do minulého pátku, se velmi podobaly webu Evropské unie. Samotná EU s projektem připravované TV stanice nemá prý nic společného. Původní stránky byly sice zrušeny, ale provozovatel si zaregistroval několik nových domén - tv1-eu.com, tv1-ue.com, tv1-ee.com a tv1-es.com, kde nyní najdeme další odpočítávání nového startu stanice.

ZÁVĚR
Nad projektem první evropské televize nadále panují pochybnosti. Diváci se stanice letos nedočkají, i když byly letos stanoveny již 3 termíny - 1.5., 20.9. a 15.10.2004. Snad do čtvrtice to vyjde. Ale to už bude 31.den roku 2005.

redakce





Reklama




Vybrané články