Quantcast

Česká televize chce do roka spustit zpravodajskou TV

| Tisk

logoČeská televize (ČT) připravuje v současnosti nový, čistě zpravodajský kanál. Nový kanál by měl zahájit vysílání do roka. Program, který by se mohl jmenovat ČT24 se má objevit v kabelových sítích ataké na satelitu.

Projekt nové stanice by neměl pro ČT znamenat výrazné finanční zatížení, připravil ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal, který před nástupem do ČT vedl slovenskou zpravodajskou televizi TA3. Projekt veřejnoprávního zpravodajského kanálu nyní posuzuje ředitel ČT Jiří Janeček, píší Lidové noviny.

Divák zpravodajské televize ČT se může těšit na nepřetržité vysílání se zpravodajskými relacemi v hodinových intervalech. Jedinýmou investicí by byl nákup nových technologií.

"My už dneska vysíláme zpravodajství každé dvě hodiny. Myslím, že jsme schopni tento zpravodajský proud ještě zkvalitnit," uvedl Šámal pro ČTK. Podle jeho slov by v budoucnu praxe mohla vypadat tak, že redaktoři budou především plnit zpravodajský kanál a cokoli se pro něj vyrobí, bude moci využít i ČT 1 a ČT 2. "Z těchto programů nebudeme pořady ubírat," dodal ředitel zpravodajství.

Plány na start zpravodajské televize ČT můžeme považovat za značný posun. Dříve Česká televize hodlala spustit zpravodajskou televizní stanici až v rámci zahájení regulérního pozemního vysílání. Jak se nyní ukazuje, doposud není jasné, zda se v nejbližších měsících vůbec dočkáme regulérního startu některého z multiplexů v DVB-T.

Nový přístup k divákům ČT můžeme ohodnotit jen kladně. Televize s veřejnoprávním posláním nechce spustit stanici, kdy již budou muxy v DVB-T obsazené.



Zpravodajské televize nejsou vůbec výjimečné. V Polsku fungují již dvě. TVN24 polské skupiny ITI a ekonomicko-informační TV BIZNES. V Maďarsku vysílá Hír TV (News TV), kterou si mohou na svých receiverech naladit i abonenti UPC Direct v České republice a na Slovensku. Na Slovensku vysílá již zmíněná TA3, která vysílá také v paketu UPC Direct. Volný signál stanice je na satelitu Intelsat 10-02. Připomeňme, že zpravodajskou televizi chce v České republice také spustit slovensko-česká skupina J&T Finance Group, provozovatel TA3 na Slovensku. Stanice by se měla objevit v rámci některé sítě v DVB-T.

dle M&M

redakce





Reklama




Vybrané články