Quantcast

Programy ITV volně ze satelitu Astra 2D

| Tisk

O (ne)kódování ITV1 a ITV2 ještě nerozhodnuto

logoNa základě informací, které nám poskytl čtenář parabola.cz jsme článek zaktualizovali. Čtenář nám potvrdil, že pro příjem ITV2 je nadále nutný set top box s NDS Videoguard (není nutné platit žádné poplatky za příjem). O (ne)kódování programů ITV1 a ITV2 by se mělo rozhodnout do konce letošního roku.

Počet volných programů na satelitních pozicích 28,2 a 28,5°E se rozrůstá. Vedle zbrusu nových digitálních televizních a rozhlasových programů došlo v poslední době k poměrně zásadnímu obratu na britském satelitním trhu. V polovině listopadu letošního roku upustila od kódování asijská hudební televize Zee Music (parametry příjmu 11,973 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 2/3) a následovala tak jinou indickou hudební televizi - B4U Music, která k volnému vysílání přistoupila v minulých měsících (parametry: kmitočet 12,032 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 2/3).

Vedle exotických kanálů, které si jistě najdou příznivce v celé Evropě, se na "britské pozici" objevily hned dva atraktivní nekódované komerční kanály. Dne 1.listopadu 2004 bylo zahájeno nekódované satelitní šíření nového programu ITV3, provozovatele největší sítě programů ITV ve Velké Británii. Stanice se objevila jak v digitální pozemní televizi (DVB-T), tak i v rámci paketu Sky Digital na družici Astra 2D (28,2°E), na kmitočtu 10,906 GHz, polarizace vertikální, SR 22000, FEC 5/6. Parametry kanálu: SID 10260, video PID 2363, audio PID 2364. ITV3 nabízí dramatickou tvorbu a "nekonečné" seriály.

Další velké překvapení přichystal tentýž provozovatel koncem minulého týdne. Druhý program ITV opustil paket Sky Family. Program si mohou tak naladit všichni uživatelé set top boxů s NDS Videoguard (není nutné platit měsíční poplatky). Pro příjem programu ze satelitu Astra 2D (28,2°E), na kmitočtu 10,906 GHz, polarizace vertikální, SR 22000, FEC 5/6, parametry programu: service ID 10240, video PID 2350, audio PID 2351. ITV2 je kanálem se zábavou pro mladé diváky. V roce 2003 se stal v Británii nejrychleji rostoucím digitálním kanálem.

Včera se na Astře 2D objevil i populární britský zpravodajský program ITV News Channel. Stanice vysílá volně na kmitočtu 10,832 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6. ITV News Channel doposud vysílal (a ještě vysílá) i přes evropskou Astru 2A, na kmitočtu 12,032 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6, kde bude šíření v dohledné době zastaveno.

Volné vysílání programů ITV2, ITV3 a ITV News Channel je ale s omezením. Oba volné programy se vysílají přes družici Astra 2D, která má oproti satelitům Astra 2A a Astra 2B velmi odlišné pokrytí signálem. Astra 2D pokrývá bez problému britské ostrovy a pouze částečně západní Evropu (mj. část Francie, Německa). Signál od britských ostrovů (zvláště jihovýchodním směrem) rychle klesá a pro příjem v západní Evropě je nutné volit větší parabolu.

Astra 2D je našim čtenářům již poměrně známá. V létě loňského roku upustila od kódování britská veřejnoprávní BBC a vydala se cestou nekódovaného vysílání. Původní kódované vysílání přes Astru s evropským pokrytím bylo postupně přepojeno na Astru 2D, která má velmi specifické pokrytí. Silně omezené pokrytí umožnilo BBC spustit volné vysílání i na satelitu a zároveň se tak vypořádat s problémem autorských a vysílacích práv pro celou Evropu.

Příjem signálů ze satelitu Astra 2D je reálný i v České republice i na Slovensku. Podle ohlasů čtenářů serveru parabola.cz je lepší příjem programů s horizontální polarizací v západních a středních Čechách, kde pro příjem v Praze lze použít už kvalitní parabolu od průměru 165 cm s kvalitním LNB. Paradoxní je situace na Slovensku, kde podle ohlasů je uspokojivý příjem signálů ze satelitu Astra 2D u transpondérů s vertikální polarizací. Pro příjem lze zde použít parabolu od průměru 140 cm. Bohužel, horizontální transpondéry se zde ani s větší anténou nedají přijímat (testován byl průměr antény 240 cm).

Co znamená volné vysílání pro našeho čtenáře? Pokud má zájemce možnost instalace větší paraboly, může vedle televizních a rozhlasových programů britské BBC, sledovat i dva komerční programy ITV3 a ITV News Channel. Možná v budoucnu se zde objeví další plnoformátové stanice, které nemají práva pro celou Evropu a "omezené" satelitní šíření je jedinou možností, jak přinést divákům nekódované vysílání i na satelitu.

Připomeňme, že komerční ITV platí 17 miliónů liber ročně společnosti BSkyB za kódování signálu. Pokud ITV přestane kódovat i program ITV1 a ITV2, zvýší si zisk až o 5%.



Nabídka programů a služeb ITV se bude na družici Astra 2D rozšiřovat. V polovině září letošního roku podepsala komerční ITV smlouvu se společností SES Astra na další 3 transpondéry pro regionální a interaktivní služby. Provozovatel ITV nedávno prodloužil smlouvu s BSkyB na používání kódovacího systému Videoguard. Kontrakt platí jen do konce letošního roku a je proto reálná šance, že programy ITV1 a ITV2 budou také nekódované.

Paleta volných programů se na pozici 28,2/28,5°E rozšířila o další volné televizní programy. Volné (a nekódované) satelitní vysílání dalších stanic může sehrát významnou roli v boji o diváky. Na tamním trhu mj. působí pozemní digitální televize Freeview (volné TV/R programy) a Top Up TV (placená DVB-T) ale také i satelitní Sky Digital, která před měsícem představil bezplatný paket Freesat from Sky. Cílem je získat nové diváky a (možná) budoucí zákazníky (placených) služeb BSkyB.

dle sat-digest.com

redakce
parabola.cz
23.11.2004
aktualizováno





Reklama




Vybrané články