Quantcast

Martin Kocourek: O prodeji dekódovacích karet na Eurosport se zatím neuvažuje

| Tisk

Martin Kocourek, marketing a PR manager společnosti Zone Vision Czech s.r.o. v rozhovoru pro server parabola.cz vysvětluje možnosti šíření stanic Eurosport, MTV v našich kabelových sítích a popisuje úspěchy stanice Eurosport2.

Eurosport v minulý měsíc (rozhovor proběhl v únoru - pozn. redakce) uvedl kanál Eurosport 2. Jaká je nyní dostupnost tohoto kanálu v nabídkách kabelových operátorů v České republice a na Slovensku?

Ačkoliv program Eurosport 2 se na satelitu objevil teprve 10. ledna tohoto roku, již dnes můžeme konstatovat, že jsme s jeho distribucí velmi spokojeni. Kromě klíčových kabelových operátorů, UPC a Karnevalu a satelitní služby UPC Direct, kteří nám svou podporu vyjádřili okamžitě, do své sítě k dnešnímu dni zařadilo Eurosport 2 již několik desítek regionálních provozovatelů kabelové televize v Čechách a na Slovensku.

Existuje nebo připravuje se možnost předplatného kanálu EUROSPORT v češtině bez nutnosti objednání služby UPC Direct?

V současné době je pro individuální příjem stanice Eurosport asi nejméně komplikovanou cestou příjem prostřednictvím právě zmíněné digitální platformy UPC Direct. O přímém prodeji dekódovacích karet individuálním zájemcům z České republiky majitel stanice, firma Eurosport SA, zatím neuvažuje.

Za jakých podmínek se může v českých a slovenských kabelových sítích šířit program EUROSPORT v českém jazyce? Jsou pro toto nějaká omezení? Jak mají postupovat zájemci z řady provozovatelů malých či středně velkých provozovatelů společných televizních antén (STA)?

Podmínky šíření nejen českého Eurosportu, ale jakékoli jiné jazykové verze, jsou v podstatě stejné jako u každého placeného kanálu. Všem zájemcům z řad provozovatelů kabelové televize i majitelů/provozovatelů STA doporučujeme kontaktovat kancelář Zone Vision Czech na emailu: info@zonevision.cz, kde jim poskytneme potřebné informace.

Může se v českých a slovenských kabelových sítích šířit program německé verze stanice EUROSPORT?

Německá verze programu Eurosport není určena pro české a slovenské televizní diváky a na její zařazení do kabelové sítě nebo rozvodu STA majitel stanice, firma Eurosport SA, neuděluje souhlas. Důvodem jsou nevykoupená autorská práva na některé prvky německé verze pro území ČR a SR.

Platí tento zákaz i pro hudební stanici MTV CENTRAL (MTV Germany) a MTV2 POP CHANNEL?

Situace je velmi podobná a opět souvisí s autorskými právy. Pokud kabelový operátor šíří tuto verzi na území ČR nebo SR, dopouští se porušování příslušných mediálních zákonů, protože vysílá program bez souhlasu jeho majitele (vysílatele), který se uděluje písemně ve formě licenční smlouvy. V případě MTV firma MTV Networks Europe uděluje pro ČR a SR souhlas pouze s vysíláním verze MTV Europe.

Americký koncern Viacom převzal oba německé kanály VIVA a VIVA PLUS. Znamená tento krok, že by se neměly kanály šířit v kabelových sítích u nás?

Odpověď je velmi podobná jako ve výše uvedených příkladech. Provozovatel kabelové televize by měl na programy přenášené ve své síti disponovat souhlasem vysílatele příslušné stanice nebo jeho zmocněného zástupce. V případě televizních kanálů VIVA a VIVA PLUS, k jejich akvizici koncernem Viacom (majitelem např. i MTV) došlo v relativně nedávné době, nicméně zatím se jeví, že není v komerčním zájmu koncernu, aby tyto televizní stanice byly přenášeny v českých a slovenských kabelových sítích.

Filmový program HALLMARK CHANNEL existuje ve speciální verzi pro ČR a Slovensko. Připravuje se v tomto směru změna v šíření a sjednocení stanice s např. verzí, kterou přijímají maďarští diváci?

Prozatím nemáme informace, které by tomuto nasvědčovaly, ale do budoucna samozřejmě nemůžeme vyloučit. Sjednocování a dělení tzv. satelitních feedů (verzí) je v oboru vysílání pan-regionálních televizních stanic dosti častým jevem.

MTV nyní hledá VJ (nejen) v České republice a na Slovensku pro hitparády na MTV Europe. Můžete poskytnout čtenářům serveru parabola.cz bližší informace o aktuální situaci v hledání nových talentů?

Samozřejmě, jakmile budeme mít více informací od MTV o počtu uchazečů, rádi se s Vámi o ně podělíme.

Specifické hudební kanály VH2 a MTV Dance se vysílají pouze pro diváky ve Velké Británii (MTV Dance i v německých kabelových sítích). Je v plánu expanze těchto stanic i na další trhy? Do Česka a na Slovensko?



Každé uvedení nové stanice do nabídek kabelových operátorů závisí na dostatečné poptávce ze stran jejích předplatitelů a následně kabelových operátorů. Ukáže-li se, že je o tyto programy v ČR a SR zájem, má smysl prozkoumat komerční aspekty uvedení těchto programů v našich zemích a následně vstoupit do jednání o distribuci.

V souvislosti s rozmachem digitálního vysílání vznikají další tématické stanice. Současné stanice přicházejí s "druhým" programem, který je s hodinovým časovým posunem (Cartoon Network, Discovery Channel, Animal Planet, Reality TV). Existuje prostor pro spuštění tématických stanic s hodinovým posunem i na trzích střední Evropy (v Česku a na Slovensku)?

Tak jako ve výše uvedeném případě, vše je otázkou dostatečné poptávky. Ačkoliv se to možná nezdá, ale i časově posunuté verze +1 hodina s sebou nesou nemalé náklady, které vysílatel musí vynaložit. Pokud se ukáže, že právě časově posunutá verze, které známe ze západní Evropy umožňující divákům sledovat např. pořad, u kterého zmeškali začátek, je to, co na českém nebo slovenském trhu chybí, pak rozhodně stojí za to se tím zabývat.
Na technologicky vyspělejších trzích se ale spíše ukazuje, že s rozmachem služeb na bázi DVR se bude od těchto služeb spíše ustupovat.

Děkuji za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články