Quantcast

Italská RAI končí v analogovém přenosu

| Tisk

Italská státní televize RAI oficiálně oznámila, že k 28.dubnu 2005 ukončí analogové vysílání televizních a rozhlasových programů na satelitu Hot Bird 1 (13 stupňů východně). Ukončení analogového šíření se dotkne všech diváků, kteří doposud přijímají programy RAI Uno, RAI Due, RAI Tre z analogového satelitu, na kmitočtech 11,363 GHz, 11,446 GHz a 11,532 GHz. Polarizace je u všech třech transpondérů vertikální. Na podnosných televizních stanic se vysílají rozhlasové programy RAI. Rádia RAI se vysílají volně, podobně jako většina pořadů televizních kanálů RAI. Ostatní pořady se z důvodu omezení vysílacích práv kódují systémem Discret.

Zájemci o programy italské RAI ze satelitu si nyní musí pořídit satelitní set top box. Pro příjem většiny pořadů programů televize RAI postačí libovolný - vhodný je receiver pro volné programy, kterých je na trhu již celá řada a navíc dnes již za příznivé ceny. RAI Uno, RAI Due a RAI Tre vysílají v digitálním přenosu MPEG-2/DVB, na družici Hot Bird-2, pozice 13°E, na kmitočtu 11,766 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 2/3.

Podobně jako v analogovém přenosu jsou v digitálu některé pořady televizních kanálů RAI zakódovány. V digitálu se používá systém Seca Mediaguard 1. Ale i v tomto případě dojde k významné změně: RAI začne používat i systém NDS Videoguard, kterým umožní příjem kódovaných pořadů i abonentům platformy Sky Italia. Simulcrypt - tj. kódování v Seca 1 a NDS má pokračovat i do budoucna. V praxi to znamená, že příjem kódovaných pořadů RAI není omezen jen na Sky boxy.



RAI má na satelitu Hot Bird 2 pronajaté od společnosti Eutelsat dva transpondéry na kterých přenáší i několik dalších úzce zaměřených televizních programů - RAI News 24 (zpravodajství) a RAI Med (zpravodajství pro Střední východ), Senato Italiano (přenosy z italského senátu), RAI Edu 1 a RAI Edu 2 (vzdělávací programy), RAI Sport Satellite (sport). Dále ještě Camera dei Deputati, RAI Utile, RAI Nettuno Sat Uno, RAI Nettuno Sat Due, Sat 2000 a RAI Doc. TV program RAI Uno se dále šíří volně i přes evropský satelitní systém družic Astra, na pozici 19,2°E. Vedle programů balíku RAI Digital může zájemce z pozice 13°E přijímat i řadu dalších privátních a lokální italských televizních a rozhlasových stanic.

Analogové vysílání na satelitech se postupně odpojuje. Na satelitech Hot Bird 13°E je v současnosti k dispozici v analogu 10 televizních programů. Do konce dubna 2005 se počet nesníží o tři ale minimálně o 4 analogové programy. Vedle odpojení třech kanálů RAI se počítá s odpojením analogového signálu polské TV4. I tento výčet nemusí být zdaleka kompletní. Odpojení analogového šíření zvažuje delší dobu i polská TVN.

redakce





Reklama




Vybrané články