Quantcast

1. Evropská televize získala licenci od české RRTV

| Tisk

Hra neskončila, naopak pokračuje. Projekt 1. Evropské televize opět ožil. Česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila satelitní licenci.

RRTV udělila společnosti 1. European Television, s.r.o. (podle internetového rejstříku www.justice.cz firma není v Česku registrována) licenci k televiznímu vysílání prostřednictvím družice na 12 let – název označení programu: 1. Evropská televize (ve všech jazycích zemí EU); územní rozsah: Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Velká Británie, Španělsko, Švédsko).

"Ano, Rada na svém zasedání konaném ve dnech 15. a 16. března 2005 udělila licenci. Žadatel splnil všechny podmínky mediálního zákona vztahující se k udělení licence pro družicové vysílání, včetně nutného správního poplatku, který zaplatil," říká pro server parabola.cz Jiří Šenkýř, místopředseda RRTV.

Rada podle Šenkýře byla informována o spletité historii projektu, včetně skutečnosti, že slovenská Rada pre vysielanie a retransmísiu letos v lednu satelitní licenci neudělila. "Slovenský mediální zákon je v určitých částech lepší, než český. Tuto problematiku řeší lépe. Pokud žadatel splní všechna kritéria daná českým zákonem, Rada nemůže projekt odmítnout. Pokud by se tak stalo, domnívám se, že by žadatel mohl Českou republiku zažalovat," vysvětluje pro server parabola.cz Šenkýř.

1. Evropská televize doposud jen slibovala. Sídlo měla mít na Slovensku, studio v Budapešti a pobočku v Bruselu. Vysílat chtěla především program "veřejného charakteru". Celkem čtyřikrát odložila zahájení vysílání.

"Programová skladba 1. Evropské televize je jednoduchá, ale pestrá. Zahrnuje například denní magazíny "BonjourEuropa", "BuonaSeraEuropa" a "GoodNightEurope", či týdenní "Plus7", "Exclusive" nebo "LifeStyle". Pro nejmenší je tu "JuniorTV" a "Teenage" zase pro mládež. Celá neděle patří více než sto dvaceti kamerám a jejich pohledům na nejkrásnější místa a do největších měst EU v živém panoramatu "EULive", psal například v tiskovém prohlášení loni na webových stránkách www.tv1eu.net Paul Hakan, autor myšlenky 1. Evropské televize.

Projekt ale za celou dobu své "existence" provázejí nejasnosti. Všiml si toho i německý mediální server Digitalfernseher.de nebo švýcarský TVmatrix.ch. Ty se pozastavují převážně nad způsobem financování či na množství jazykových verzí, tedy deklarovaných dvaceti. Spekulují i o družici, která by měla signál dopravovat do evropských domácností.

Digitalfernseher.de se rovněž pokusil získat informace, kdo za projektem stojí:

Registrant:
20-09-04, s.r.o.
Dunajska 12
Kosice, Slovak Republic 04001
Slovak Republic

Registered through: GoDaddy.com ( http://www.godaddy.com)
Domain Name: TV1-EU.COM
Created on: 16-Sep-04
Expires on: 16-Sep-05
Last Updated on: 16-Sep-04

Administrative Contact:
Slizik, Slavomir registry@atlantis.sk
Atlantis Systems, ltd.
Gorkeho 6
Bratislava, Bahia 811 01
Slovak Republic
903112838

Technical Contact:
Slizik, Slavomir registry@atlantis.sk
Atlantis Systems, ltd.
Gorkeho 6
Bratislava, Slovak Republic 811 01


Slovak Republic
903112838

Domain servers in listed order:
NS0.ATLANTIS.SK
NS1.ATLANTIS.SK

Další zajímavost lze najít na stránce: http://www.tv1-eu.com/images/INV.jpg .

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články