Quantcast

Český Telecom může zařadit Óčko do DVB-T sítě v Praze a v Brně

| Tisk

logoČeský Telecom může konečně rozšířit svůj experiment v DVB-T v Praze a v Brně o televizní stanici. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém zatím posledním 15.zasedání, které se konalo 23.srpna 2005, nařídila ve stejný den ústní jednání se společností OMNICOM Praha, s.r.o. Cílem bylo rozšíření experimentu v Praze a v Brně o televizní vysílání.

Ve stejný den společnost OMNICOM Praha, s.r.o., dceřinná firma Českého Telecomu, získala od RRTV krátkodobou licenci ke zkušebnímu televiznímu vysílání programu TV Óčko šířené prostřednictvím pozemních vysílačů v systému DVB-T v síti C v Praze a v Brně.

"Společnost se zavázala, že vysílání Óčka spustí do 30 dnů od nabytí právní moci, víceméně od obdržení písemného rozhodnutí Rady", uvádí pro server parabola.cz místopředseda RRTV Jiří Šenkýř. "Zákon umožňuje, aby si provozovatel na 60 dní v kalendářním roce vyzkoušel techniku a dostupnost signálu v terénu. Zároveň platí, že v případě zahájení řádného vysílání DVB-T v ČR ukončí společnost experiment a přejde na řádný provoz," doplňuje Šenkýř.

Český Telecom si otestoval technologii DVB-T od srpna 2004 do konce prosince 2004 v Praze a od září do prosince i v Brně. Pražský multiplex bylo možné přijímat na 54.kanále. Dostupnost signálu zajišťovaly vysílače v lokalitách: Olšanská ulice, Novodvorská, Petřiny a Václavská. Paket přenášel programy ČT1 a ČT2 a několik rozhlasových stanic. S ukončením experimentu začátkem letošního roku byl paket přeladěn na 64.kanál, kde přenáší už jen dva test kanály s barevnými pruhy a audio smyčkou. Testy jsou doplněny o teletexty ČT a EPG.



V Brně experimentoval Č.Telecom na 25.kanále ze dvou vysílačů v Babákově ulici a z budovy Fakultní nemocnice. Paket obsahoval programy ČT1 a ČT2 včetně Jimohoravského zpravodajství a několik rádií. Experiment Českého Telecomu byl velkým přínosem pro diváky DVB-T, neboť ČT1 a ČT2 v Praze a v Brně dosahovala vysoké technické kvality. Video bit rate se pohyboval okolo 6 Mbit/s, což se blížilo kvalitě, která je v satelitním paketu Czech Link. Vysoké datové toky byly v DVB-T jen díky šíření dvou stanic. Očekává se, že se zařazením dalších programů se obrazová kvalita mírně zhorší, což se projeví i na video bit ratu, kter se bude pohybovat mezi 3 až 4 Mbit/s.

Český Telecom již několikrát usiloval o pokračování experimentu. Rada žádosti nevyhověla kvůli očekávanému řádnému provozu DVB-T.

redakce





Reklama




Vybrané články