Quantcast

Polská TVP plánuje zpravodajský kanál TVP24

| Tisk

Polská veřejnoprávní televize nyní pracuje na projektu několika tématických kanáků určených především pro digitální vysílání. Vedle projektů TVP Dokument a TVP Rozrywka, o kterých parabola.cz referovala 20.11., připravuje veřejnoprávní televize u našich severních sousedů také zpravodajský kanál. O startu zpravodajsko-informačního kanálu informoval polské deníky Jan Dworak, zástupce Telewizja Polska. Stanice se má nazývat TVP24 a odstartuje v průběhu příštího roku.

Dworak dále uvedl, že start zábavního, dokumentárního, sportovního a zpravodajského kanálu má ve svých rukou KRRiT (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji), obdoba české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která musí těmto novým stanicím TVP udělit licenci. Pokud od KRRiT dostanou zelenou, mohou se programy objevit v digitálních satelitních platformách Cyfra+ a Cyfrowy Polsat na družicích Hot Bird 13°E, dále v rámci balíku TVP na satelitu Astra 19,2°E a také v polských kabelových sítích. Do budoucna se s programem TVP24 počítá do DVB-T multiplexu.

Zpravodajský kanál TVP je nejnovějším projektem polské televize. Původně chtěla spustit tzv. parlamentní kanál (obdobu české 24.CZ). TVP se nakonec rozhodla pro vznik zpravodajsko-informačního kanálu a může konkurovat stanici TVN24 z dílny Grupy ITI, která provozuje řadu tématických kanálů TVN. Další obdobný program v současnosti nabízí i TV BIZNES, který vysílá FTA na satelitu Hot Bird 13°E, v paketu Cyfra+, na kmit. 10,719 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4.

Z nových stanic TVP odstartují již za dva měsíce kanály TVP Dokument a TVP Rozrywka, do kterých polská televize zainvestuje 12 mln zlotých. První z nich je dokumentárně-historická a vzdělávací stanice, která využije bohatý archív veřejnoprávní televize. Diváci se mohou těšit na dokumentární filmy, populárně-naučné pořady, které budou čerpat z archívů TVP, Filmoteki Narodowej, WFD a také WFO. Z archívů bude také čerpat další stanice - TVP Rozrywka. Stanice přinese festivaly, koncerty, kabarety, recitály a hudební pořady.



Plány polské TVP jsou velmi blízké projektům České televize (ČT). Ta již provozuje 3 programy - ČT1, ČT2 a zpravodajský kanál ČT24, první stanici, která je určena pro digitální vysílání. I ČT počítá se startem dalších stanic. Již 9.2.2006 zahájí vysílání sportovní kanál České televize. V plánu má několik dalších - dětský, vzdělávací a archívní.

podle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články