Quantcast

Zástupci evropských elektronických komunikací jednali s předsedou Evropské komise Barrosou

| Tisk

Představitelé Evropské asociace kompetitivních komunikací (ECTA) jednali včera v Bruselu s předsedou Komise Josém Manuelem Barrosou a členkou Komise pro informační společnost a média Viviane Redingovou. Zástupci ECTA vyzvali Komisi, aby učinila zásadní kroky na cestě k odstranění dosavadní ochranářské politiky členských států EU v elektronických komunikacích. Nedostatečná hospodářská soutěž v oboru je totiž hlavní překážkou větších investic a inovace a poškozuje tak ve svém důsledku evropské spotřebitele a podnikatele.

Podle nezávislé studie „Evropské investiční ztráty v telekomunikacích“, kterou představitelé ECTA Barrosovi předali, by zlepšení současné nedokonalé úrovně regulace elektronických komunikací mohlo přinést nové investice do odvětví až v hodnotě 14 miliard €. Tato analýza společnosti SPC Network se kromě jiného opírá též o tři studie úrovně regulačního prostředí, které ECTA v minulých letech provedla.

Na poslední studii (tzv. 2005 ECTA Regulatory Scorecards – viz: http://www.cacc.cz/index.php3?jaz=cz&sid=12&cid=182 ) se rovněž aktivně podílela Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK), která je od roku 2000 členem ECTA a od roku 2002 její národní afilací. V průběhu přípravy setkání představitelů ECTA s Barrosou ČAKK upozornila na to, že úroveň regulace elektronických komunikací negativně ovlivňují také různé subvence z veřejných zdrojů na rozvoj infrastruktury, které narušují hospodářskou soutěž v oboru a znehodnocují již vynaložené investice soukromých podnikatelských subjektů.

Nález studie, kterou zástupci ECTA předsedovi Komise předali, přichází v době, kdy José Manuel Barroso vyzval vlády členských zemí Evropské unie, aby zastavily podporu „národních šampiónů“ ve veřejných službách a přispěly tak k větší otevřenosti infrastrukturních trhů.

Podpora hospodářské soutěže je pro Komisi mimořádně důležitou otázkou. V tomto roce probíhá revize předpisového rámce elektronických komunikací, který je základem právní úpravy telekomunikací v členských zemích jednotného trhu. Klíčem k prohloubení spravedlivé hospodářské soutěže v tomto odvětví je jeho efektivní a nikoli nadměrná regulace.

O asociaci ČAKK

Česká asociace kompetitivních komunikací sdružuje největší kabelové komunikační společnosti a alternativní telekomunikační operátory v ČR, poskytovatele programů, dodavatele technologií a poradenské firmy. Asociace si klade za cíl přispět k budování moderní infrastruktury a informační společnosti v České republice. Současnými řádnými členy asociace jsou společnosti UPC Česká republika, Karneval Media, HBO, LICA, T-Mobile ČR, BT Global Services, SELF servis a SATT. Asociace dále sdružuje dvě desítky přidružených členů z České republiky a ze zahraničí.

Asociace vznikla v roce 1998. Založily ji přední společnosti poskytující služby kabelových komunikací v ČR - Kabel Plus, Kabel Net Holding a Dattelkabel (dnes součástí UPC ČR), Intercable CZ a TES Media. Dalšími zakládajícími členy byly HBO ČR, dodavatel programů, a společnost Hughes Network Systems, dodavatel telekomunikačních technologií. ČAKK vystupovala až do konce roku 2001 pod názvem Česká asociace kabelových komunikací.

ČAKK je od roku 2000 členem ECTA (European Competitive Telecommunications Assocation - www.ectaportal.com) a také je aktivním členem evropské asociace kabelových komunikací ECCA (European Cable Communications Association - www.ecca.be), která byla založena již v roce 1955.

7. výroční konference ČAKK Czech Broadband Communications CACC 2006 se bude konat v Praze ve dnech 24. a 25. dubna 2006.




O společnosti SPC Network

SPC Network is a leading policy, regulatory and economics consultancy working for telecommunications operators around the world. Established in 2003, it has worked for over 25 clients in Europe, the Middle East and Asia Pacific. Amongst it clients are: Asia Pacific Carriers Coalition, BT Global Services, Cable & Wireless, Corning, Easynet, ECTA, The International Telecommunications Union, Jordan Mobile Telephone Company (Fastlink), Land Securities plc and ntl. For more information visit www.spcnetwork.co.uk .

“European Telecom’s Lost Investment: An analysis of the ECTA Regulatory Scorecard” was written by Richard Cadman and Chris Dineen. It can be downloaded free from the SPC Network website: www.spcnetwork.co.uk/news.html .

Data for the analysis are taken from the 2002, 2004 and 2005 ECTA Regulatory Scorecards and combined with investment data from the OECD and other economic data from the University of Groningen Growth and Development Centre ( www.ggdc.net ).

Česká asociace kompetitivních komunikací





Reklama




Vybrané články