Quantcast

Ruská televize Pervyj kanal spustila speciální verzi stanice pro země bývalé SSSR

| Tisk

logoRuská národní televize Pervyj kanal spustila speciální mezinárodní verzi programu pro země bývalého Sovětského svazu. Nová stanice nese označení Pervyj kanal SNG.

Program Pervyj kanal SNG vznikl především z důvodu pirátského šíření ruské verze Pervyj kanal v zemích bývalého Sovětského svazu. Ruskojazyčné programy jsou v těchto zemích i po mnoha letech od rozdělení SSSR nadále diváky vyhledávány. Tato skutečnost způsobuje stanici Pervyj kanal značné problémy s vysílacími právy k řadě pořadům, které nakupuje pouze pro území Ruska.

Vedení stanice Pervyj kanal se proto rozhodlo vyhovět požadavkům diváků z jednotlivých republik ex-SSSR a připravila verzi Pervyj kanal SNG. Stanice bude divákům přinášet obdobný program jako vysílá Pervyj kanal pro Rusko. Diváci na verzi SNG mohou sledovat zpravodajství ale i filmy a seriály.

Pervyj kanal na omezení vysílacích práv k jednotlivým pořadům zareagoval zakódováním satelitního signálu ruské verze své stanice kódovacím systémem BISS, který nasadil na všech satelitech v C pásmu, kde se program vysílá. Postupně bude systém BISS nahrazen novým systémem Ruskrypt, který vznikl speciálně pro potřeby ruského trhu. Satelitní signál Pervyj kanal je nyní dostupný jen pro distribuci na terestrické vysílače, kabelové sítě a také je vysílán v rámci placené televize NTV+ na satelitu Eutelsat W4 (36°E), kde je kódován systémem Viaccess PC 2.5.

Alexej Jefimov, ředitel výboru mezinárodního vysílání stanice Pervyj kanal k tomu řekl: "Udělali jsme všechno pro to, abychom divákům mohli nabídnout Pervyj kanal a pořady, filmy, zpravodajství, na které můžeme bez problémů vysílat".

Pervyj kanal ve verzi SNG není jedinou programovou mutací. V minulosti vznikly speciální verze programu pro Evropu, Ameriku a nyní také pro bývalé země SSSR.

Stanice Pervyj kanal bude postupně v jednotlivých republikách býv. SSSR stažena z distribuce a nahrazena verzí Pervyj kanal SNG. V Arménii, Ázerbajdžánu a Gruzii dojde k změně distribuce až po vyřešení několika menších technických problémů.

Příjem Pervyj kanal SNG v České republice a na Slovensku:
satelit: Express AM-2 (80°E)


transpondér: B7
kmitočet: 11,181 GHz
polarizace: horizontální
SR: 4883
FEC: 1/2
vysílání: FTA

Do Evropy se vysílá nekódovaně verze Pervyj kanal Vsemirnaja Sietj (First Channel International), který je k dispozici na satelitu Hot Bird 6 (13°E), na kmit. 12,597 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4.

redakce





Reklama




Vybrané články