Quantcast

MTG, spoluvlastník české TV Prima, získal slovinskou televizi Prva TV

| Tisk

logo Prva TVMezinárodní vysílací skupina Modern Times Group (MTG AB), podepsala kontrakt na získání 100 procentního podílu firmy Prva TV d.o.o., která vlastní stanici Prva TV ve Slovinsku. Za podíly MTG zaplatí celkem 8,1 mil. eur. Prva TV je třetí největší privátní komerční bezplatná televizní stanice ve Slovinsku.

Stanice Prva TV prošla největší proměnou v červnu 2005 (změna názvu TV3, loga a programu) a za celý rok 2005 dosáhla hrubý obrat ve výši 0,7 mil. eur a operační zisk (před zdaněním a úroky) činil okolo -1,7 mil. eur. Stanici Prva TV může po celém Slovinsku přes terestrické vysílače sledovat 640 tisíc domácností (83 procent). Program Prva TV je určen pro diváky ve věku od 15 do 49 let. V loňském roce provozovatel dosáhl 3,4 procentního podílu. Kanál nabízí především zábavné programy v širokém rozsahu - dramata, komedie, seriály, filmy, sportovní přenosy a talk show.

Na slovinském trhu v současné době působí 5 volně přístupných programů, včetně dvou kanálů státní televize. Všechny vysílají reklamu. Pop TV a Kanal A vlastní Central European Media Enterprises (v Česku vlastní TV Nova a Galaxii Sport a na Slovensku TV Markíza) a mají 39%, resp. 16% podíl na trhu ve věkové skupině 15 až 49 let. Dva veřejnoprávní programy RTV SLO 1 a RTV SLO 2 mají 28,5%, resp. 13,1% podíl na trhu. RTV SLO může reklamu vysílat omezeně.

Slovinsko má přibližně 2 milioy obyvatel a v loňském roce země dosáhla 3,7 procentního růstu HDP. Slovinsko spolu s dalšími 9 zeměmi se 1.května 2004 stalo členem Evropské unie (EU). K evropské měně (EMU) se připojí 1.ledna 2007.

Převzetí TV Prva švédskou MTG podléhá schválení ministerstvem kultury. Pak bude transakce dokončena a uzavřena. TV Prva se pak stane obchodní součástí Viasat Broadcasting.

Hans-Holger Albrecht, prezident a CEO MTG, transakci komentoval: "Slovinsko reprezentuje znamenitou příležitost pro MTG. Tato příležitost je pro zvýšení podílu na trhu a zájmu o program stanice. MTG využije multinárodní programové akvizice, scheduling, zkušenosti a odbornou praxi. PRVA je další aktivitou na trzích střední a východní Evropy a dále budujeme naši FTA prezentaci v Pobaltí, Rusku, Maďarsku a České republice a stejně tak panregionálně přes naše placené programy Viasat. Slovinsko je jiný trh s rostoucími spotřebitelskými výdaji, nízkou inflací, stabilní politickou situací a rychlou integrací do EU."

"PRVA TV má vysokou technickou penetraci a další komerční kanály se mohou těšit na změny na televizním trhu. Náš zájem je rozšířit programovou nabídku a provozní efektivitu. Slovinský trh představuje pro následující léta značný potenciál pro MTG pro případnou další expanzi po zemích bývalé Jugoslávie," doplnil Albrecht.

Příjem Prva TV ze satelitu:
družice: Amos 1


pozice: 4°W
kmitočet: 11,328 GHz
polarizace: horizontální
SR: 3350
FEC: 3/4
VPID: 2340
APID: 2330
vysílání: nekódované

redakce





Reklama




Vybrané články