Quantcast

Extrémní symbolové rychlosti na satelitech

| Tisk

Většina satelitních set top boxů si bez problémů poradí s parametry symbol rate v rozsahu 2 až 31 Msymb/s s různou hodnotou FEC (1/2, 2/3, 3/4, 5/6 a 7/8). V poslední době se ale na satelitech objevuje stále více signálů, které používají tzv. extrémní hodnoty parametrů - jde především o symbol rate, která dosahuje (či se velmi blíží) k hodnotě 45 Msymb/s. Tato vysoká hodnota byla doposud doménou především datových kanálů, které ani nejsou určeny pro příjem na tzv. stolních set top boxech.

Nejedno překvapení přichystal ruský operátor distribučního paketu StarGate TV, který před několika měsíci začal používat vysokou symbol rate 44,948 s nepříliš "příznivým" FEC 7/8. Diváci získali možnosti otestování svého set top boxu, zda si s tímto extrémem poradí. Paket StarGate TV se vysílá na satelitu Express AM 2 na pozici 80°E a obsahuje řadu atraktivních ruských (zatím) nekódovaných programů. Zatím. Paket ale není určen pro DTH příjem a plánuje se zakódování systémem Irdeto 2.

Vedle vysokých symbol rate se začínají stále častěji používat i extrémně nízké hodnoty symbol rate (SR), které se pohybují od 1,000 do 2,000 MSymb/s a pro řadu set top boxů je to již oříšek signál detekovat, naladit a bez výpadků přijímat. Nízké SR začínají stále častěji používat provozovatelé televizních stanic a to díky moderním technologiím, které umožňují vysílat kvalitní obraz s podstatně nižším datovým tokem než dříve.

Nízké symbolové rychlosti začínají stále častěji používat i provozovatelé k distribuci (několika) rozhlasových stanic. Pro distribuci zvuku postačí podstatně nižší tok než pro vysílání obrazu a lze tedy do SR 1,000 MSymb/s přenášet více programů.

Eurobird 3 (33°E)
Turecká společnost Saran Group začala pro distribuci několika tureckých rozhlasových programů využívat satelit Eurobird 3 na pozici 33°E. Pro přenos pěti rozhlasových programů v požadované kvalitě postačuje SR 1,016 MSymb/s.

Kompletní parametry paketu: kmitočet 11,116 GHz, polarizace horizontální, SR 1016, FEC 5/6. Přenášené programy (aktuální stav): Radyo Tatlises (SID 55, APID 53), Radyo Time (SID 56, APID 85), Radyo Spor (SID 57, APID 149), Radyo Ping (SID 58, APID 181), Radyo Vatan (SID 59, APID 117)



Tento paket se vysílá ve svazku Spot B a Spot C. Dobré příjmové podmínky jsou v jižních Čechách, na jižní Moravě a na západním a východním Slovensku. V ostatních oblastech ČR a Slovenska mohou být problémy s příjem i s velkou anténou. Eurobird 3 je satelit původně určený pro přenos dat a přístupu k vysokorychlostnímu internetu. Tomu odpovídají i velmi specifické zóny pokrytí.

Eutelsat Sesat (36°E)
Druhý radio paket s extrémním SR se objevil na satelitu Eutelsat Sesat (36°E). Paket se vysílá na kmitočtu 12,525 GHz, polarizace horizontální, SR 1110, FEC 2/3. V paketu se přenášejí 4 turecká rádia v kvalitě 256 kbit/s, 44 kHz - konkrétně Metro FM (SID 1, APID 768), Super FM (SID 2, APID 769), Joy FM (SID 3, APID 258) a Joy Turk FM (SID 4, APID 269). Za distribuci signálu zodpovídá SVS Telekom. O paketu server parabola.cz informoval DeEmEx.

Pakety s nízkou symbolovou rychlostí lze přijímat i na některých set top boxech (viz. manuál). V některých případech je pro příjem nízkých symbol rate zapotřebí "upravit" kmitočet si manipulovat se symbolovou rychlostí. Např. paket, který se vysílá na kmit. 12,525 GHz může přijímat detekovat na freq. 12,526 či 12,524 GHz. Někdy je třeba optimální kmitočet kombinova s upraveným SR.

U tohoto článku uvítáme Vaše zkušenosti s příjmem nízkých a extrémně nízkých symbolových rychlostí, které obsahují TV nebo rozhlasové programy - např. o těch, které jsou uvedeny v tomto článku. U Vašich poznatků uvádějte přijímač a zkoumaný signál.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články