Quantcast

ČT4 Sport bude MS ve fotbale vysílat v 16:9, následující noci bude testovat

| Tisk

logoČeská televize (ČT) se připravuje na technické zajištění přímých přenosů z fotbalového šampionátu, který začne již za několik málo dnů. ČT4 Sport, nový sportovní kanál České televize, odvysílá všechny přenosy z MS v kopané v satelitní a DVB-T distribuci ve formátu 16:9. Bude to poprvé, co "čtyřka" použije širokoúhlý formát ve svém vysílání.

Z důvodu zařazení pořadů v 16:9 na ČT4 Sport se ČT rozhodla připravit kabelové operátory a diváky na vysílání v tomto formátu a po následující noci bude v době noční přestávky vysílat testovací obrazec ve formátu 16:9. Zkušební vysílání programu ČT4 Sport v 16:9 bude probíhat po dobu nejbližších 4 nocí (od pondělí 5.6.2006 do pátku 9.6.2006) v době od 0:05 do 7:45 hodiny, pokud si mimořádná provozní situace nevynutí změnu.

Jako obrazový signál bude použit elektronický zkušební obrazec ve formátu 16:9 s kružnicí a nápisem "Test 16:9", v levém kanálu bude vysílán tón 1 kHz, v pravém kanálu 400 Hz. Hlavním účelem tohoto vysílání bude:

a) prověřit, že satelitní přijímače jsou schopny dekódovat přijímaný signál, který bude obsahovat informaci o formátu obrazu (AFD - Active Format Descriptor)

b) nastavit na satelitních přijímačích v analogových distribucích (kabelové sítě) typ zobrazení 4:3 doporučený pro ČT4 Sport, označovaný jako "Centre cut-out", někdy též jako "Crop", "Pan-scan" nebo "Full-height". Při tomto zobrazení (narozdíl od formátu"Letter-box" doporučeného pro analogové šíření ČT1 a ČT2) má být zachována plná výška originálního obrazu, z něhož jsou oříznuty levý i pravý okraj. ČT přizpůsobí polohu loga tak, aby oříznuto nebylo.

Analogový kanál ČT2 bude přes terestrické vysílače (analog+digitál), kabelové sítě a satelit vysílat všechny zápasy z MS ve fotbale 2006 ve standardním formátu 4:3.

Parametry paketu, kde vysílají programy České televize:

satelit: Astra 3A
pozice: 23,5 st. východně


paket: Czech Link
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR (symbol rate): 27500
FEC: 3/4
kódování: Cryptoworks (kromě ČT24 a dále TV Noe a rádií)

DVB-T: Praha (K25), Brno (K40) a Ostrava (K39) v rámci paketu Radiokomunikací.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články