Quantcast

Co rok 2006 dal (a vzal) - satelitní vysílání

| Tisk

Z roku 2006 zbývají poslední hodiny a nyní je na čase se ohlédnout za právě končícím rokem v oblasti satelitního vysílání. Rok přinesl dobré i špatné zprávy ale i řadu překvapení. Mezi ty nejdůležitější patří start nových placených služeb Digi TV a koncem roku se představila i platforma CS LINK. Z roku bohatého na události vybíráme informace, které se týkají českého a slovenského trhu.

Czech Link, CS LINK
logo V lednu skončil Czech Link na satelitu Eurobird-1 (28,5°E) a pokračuje dále jen na družici Astra 3A. V lednu ukončil svoji distribuci v platformě Czech Link vysílání český kanál Top TV. Stanice se rozhodla přejít na sledovanější evropský satelitní systém Astra 19,2°E a zároveň k distribuci využít služeb společnosti Stanice O, provozovatele hudební a lifestylové TV Óčko. Signál Top TV na Astru 19,2°E pustuje přes transpondér na družici Astra 3A.

Ve stejném měsíci byla ukončena distribuce českého komentáře sportovního kanálu Eurosport.

V únoru v paketu Czech Link zahájil vysílání sportovní kanál České televize - ČT4 Sport. Stanice odstartovala u příležitosti zahájení zimních olympijských her v Turíně. Kanál se na set top boxech identifikuje jako ČT Sport. V únoru také zahájil zpravodajský kanál ČT24 vysílání teletextových stránek kvůli vysílání skrytých titulků u vybraných pořadů.

Začátkem března došlo k ukončení distribuce rozhlasové stanice BBC World Service a také k výměně kompresní technologie na Czech Linku. Firma Czech Link, provozovatel služby, začala používat variabilní datové toky, které umožnily rozšířit programovou nabídku na původním transpondéru. Zároveň byl ukončen provoz nejstarších přístupových karet, které na trh dříve dodávala společnosti UPC Česká republika, divize Trade and Technology.

V dubnu byly provedeny první testy nového CAID identu CryptoWorks, které později budou patřit novým dekódovacím kartám.

V květnu se stejná platforma rozšířila o další program - křesťanskou stanici TV NOE. Koncem měsíce bylo oznámeno, že firma T-Systems PragoNet vyhrála veřejnou zakázku na satelitní služby pro Českou televizi a Český rozhlas.

Začátkem června se objevily první informace o prodeji levnějších dekódovacích karet. V polovině měsíce oznámila firma Gital, že začíná na trh dodávat přístupové karty diGITALlink určené pro příjem českých programů ze satelitu. Karty zpočátku "otevřely" jen programy ČT a CS Film. V červenci se na kartách objevila i TV Prima a v říjnu i Galaxie Sport.

Začátkem října do paketu vstoupily nové programy Českého rozhlasu - Rádio Wave, D-Dur, Leonardo, Rádio Česko a BBC CZ. V říjnu skončila platforma pod názvem Czech Link. Od listopadu se síť identifikuje jako CS LINK. Vedle změny názvu došlo ke změně vlastníků. Nyní službu zajišťuje společnost Czech DiVision, transpondérovou kapacitu pro všechny vysílatele T-Systems/PragoNet.

V listopadu satelitní síť CS LINK informovala o druhém transpondéru, který nabídne nové placené programy - HBO, doku kanál, Hustler TV a dvojici filmových kanálů TV Filmbox a Nonstop Kino. Program HBO odstartoval koncem listopadu v rámci promo akce pro všechny majitele karet Gital, o měsíc později další program - stanice pro dospělé Hustler TV.

Slovak Link, SkyLink
Ve slovenské satelitní platformě Slovak Link zahájila v lednu 2006 ostré vysílání rozhlasová stanice Rádio 7. V dubnu došlo k přejmenování Rádia Twist na Rádio Viva. V září JOJ začala vysílat VPS a o měsíc později začala trvale kódovat satelitní signál.

V listopadu se Slovak Link proměnil na SkyLink. Změna názvu služby byla podpořena reklamní kampaní ve slovenských médiích. Od 11.listopadu vysílá v nočních hodinách na programové pozici TA3 slovenský interaktivní kanál Ring TV. Stejný program se vysílá i v UPC Direct a Digi TV.

Provozovatel služby v listopadu informoval, že v únoru bude ukončen provoz starých dekódovacích karet Slovak Link.

Digi TV
V únoru vstoupila do Maďarska rumunská satelitní pay-tv Digi TV. Od května nabízí službu také zákazníkům na Slovensku. Zájem o Digi TV je mimořádný a to díky velkému množství programů za nízkou cenu - 290,-Sk/měsíčně za balík, který obsahuje přes 30 TV stanic. Divák si dále může přiobjednat balík maďarských programů a také prémiové kanály HBO, HBO2 a Cinemax. V srpnu se v nabídce objevily programy Slovenské televize (Jednotka, Dvojka) a v prosinci pak i plnoformátové kanály České televize - ČT1 a ČT2.

V srpnu provozovatel oznámil svůj úmysl nabízet službu Digi TV i klientům v České republice. Od září si mohou službu objednat i zájemci z Česka (od srpna byla provozu zákaznická linka, kde se již přijímaly objednávky). Česká nabídka Digi TV je srovnatelná se slovenskou. Pouze chybí AXN a možnost abonence maďarského, příp. slovenského balíku programů. Private Spice pro Česko vysílá jen v nočních hodinách.

Digi TV se postupně rozšířila o rumunskou PRO TV International a National Geographic Channel.

UPC Direct
V lednu bylo v UPC Direct ukončeno vysílání stanice ESPN Classic Sport z důvodu prodloužení vysílání stanice Jetix do půlnoci. Ve stejný měsíc zahájila stanice Eurosport vysílání kompletně s českým komentářem. V lednu ještě odstartoval sportovní "fotbalový" kanál Sport 1 (až na název nemá nic společného s původním kanálem Sport 1, který se dříve vysílal UPC Direct).

V lednu ještě došlo k dalším změnám - slovenská zpravodajská televize TA3 byla nahrazena hudebním interaktivním programem MusicBox. Ve stejný měsíc došlo k dohodě s Top TV ohledně zařazení programu do nabídky na dotovaných set top boxech operátora. Na konci ledna do paketu vstoupila TV Nova. Kanál se poprvé vysílá přes satelit.

V únoru bylo krátce přerušeno vysílání ČT24 z důvodu zařazení programu ČT4 Sport do nabídky. Program ČT24 se pak objevil na novém transpondéru.

V dubnu si UPC objednává u lucemburského satelitního operátora SES Astra pátý transpondér (freq. 11,671 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6).

Koncem června byly programy Reality TV, Club a Romantica TV přejmenovány na Zone Reality, Zone Club, resp. Zone Romantica. Vedle změny názvu se stanice představily s novým logem.

V červenci informuje provozovatel UPC Direct o změnách na transpondérech. V srpnu se v nabídce objevily programy Jednotka a TA3. Ve stejný měsíc byla dokončena rekonfigurace transpondérů. Řada programů se od té chvíle vysílá z nových parametrů.

Majitelé stříbrných set top boxů Philips mohli začátkem října v nabídce najít několik logických her.



V listopadu UPC obvinila Digi TV z krádeže signálu TV Nova, který si UPC na své náklady dopravuje do Nizozemí, odkud signál se "posílá" na satelit Astra 19,2°E.

V prosinci firma do EPG přijímačů Philips zařadila francouzskou stanici France 24.

Další CZ/SK stanice
Česká Top TV vysílá od února přes satelit Astra 19,2°E.

V květnu zahájil vysílání druhý filmový kanál SPI International - Nonstop Kino. V rámci promo akce se program vysílal několik měsíců nekódovaně. TV Filmbox spolu s Nonstop Kino se v únoru 2007 přesunou z Amosu na satelit Astra 1D. Vedle změny satelitu dojde k úpravě kódování z Viaccess na CryptoWorks. Původní dekódovací karty nebude možné použít.

redakce





Reklama




Vybrané články