Quantcast

Hudební TV na satelitech II

| Tisk

současnost

V předchozím článku jsme Vás krátce seznámili s historií satelitníchhudebních TV stanic. Dnes Vám představíme některé současné, kterévysílají populární hudbu.

Rozhodnete-li se pro analogový příjem satelitních programů, nebudetemít výběr hudebních TV příliš velký. Na satelitu Astra 19,2E jsouk dispozici 3 hudební TV stanice. Německá verze MTV (11612/H),německá verze TV VIVA (11127/V) a VIVA ZWEI (11303/H). Tyto staniceasi všichni dobře znáte, proto je popisovat dále nebudu. Dodejme užjen, že by v analogu měla na Astře začít vysílat stanice ONYX TV(z části hudební program); naopak VIVA ZWEI by měla být transfomovánado zábavné TV (filmy, seriály, show)...

Opravdovou lahůdkou pro milovníky hudebních TV stanic je digitál.Na družici Astra 2 (28,2E) je volně (!) vysílán v paketu Sky Digitalbritský hudební interaktivní kanál 'Q'. Což je konkurence k jinémubritskému kanálu - The Box (ten je ale kódovaný). Na satelitu EutelsatW2 (16E) je volně vysílána italská verze programu The Box, není alevysílán 24 hodiny, funguje jen jako doplněk TV stanice TeleGenova Sata zvuk i obraz nemá ve kvalitě odpovídající digitálnímu vysílání.

Na hudební TV stanice je bohatá Astra 1 (19,2E) na které lzevolně přijímat MTV Central Europe, TV VIVA a VIVA ZWEI o kterýchjsme se již zmínili i u analogového přenosu. Dále je volně vysílánprogram ZIK TV, jedná se o hudební francouzskou TV, jejímž náplníje pop, soul, rap a další příbuzné hudební styly. Bohužel vysílápouze přes den (06.00 - 22.30).

V oblasti volných TV stanic jsme již možnosti vyčerpali. Pokud vlastníte modul Aston s neofic. kartou, můžete sledovat několik dalšíchvelmi atraktivních hudebních TV. V paketu Canal Satellite Numeriqueje vysílán program MCM France. Na rozdíl od MCM Europe je tatoverze obohacena i o seriály a filmy (!). Začátkem dubna MCMuvedlo na satelit svůj druhý program MCM 2. Dále je v paketu vysílánai MCM Africa, která vysílá pouze večer.

Ve španělské pay-tv platformě Canal Satelite Digital je vysílán program40TV, což je španělská hudební stanice na které je kladen důraz naskladby ve španělštině. Od ledna 2001 má i svou odnoš v podobě 40LATINO- na které se můžeme těšit na skladby v latinsko-americkém rytmu.

Velmi kvalitní holandský hudební kanál TMF se vysílá v paketuCanal Digitaal v CA Irdeto i v CA Seca. Dost dobrá konkurencek MTV Nederland.

Pokud si obstaráme předplatné UPC Direct a budeme jej přijímat najiném boxu než na Philipsu, lze si rozšířit počet hudebních TVo MTV Polska a MTV Europe.Díky technologii Simulcrypt lze sledovat na kartě UPC Direct idalší programy od VIACOMu: MTV Base (soul, black music...),MTV Extra (hity pro náctileté), MTV2 (alternativní hudba),VH1 Export A (hity), VH1 Classic (videoklipy z archívu). Ty saméprogramy lze přijímat i pomocí modulu Aston a karty Seca a navíci MTV Espana (španělská verze MTV) a MTV France (verze profrancouzsky mluvící země; verze která jakoby z oka vypadla MTV Europe.

Na satelitu Eutelsat W2 (16E) je volně (!) vysílána vlámská verze program TMF. Narozdíl od družice Astra je signál někdy velmi slabý a nelze jej s menšímiparabolami zachytit.

102,5HIT Channel
Italská hudební TV stanice 102,5 Hit Channel v digitálu na satelitu Hot Bird 5 (13E)
Hot Bird 13E - to jsou družice, které jsou oblíbené hlavně u hudebníchfanoušků. Z bohaté nabídky volných stanic se zmiňme alespoň o některých:VIVA Polska - jak už název napovídá, jedná se o polskou mutacipopulární německé stanice VIVA. Až 30% vysílacího času chce věnovatdomácí tvorbě. Italská hudební stanice Radio DeeJay (vysílákódovaně v paketu D+ Telepiú) uvedla v závěruroku 2000 na satelitu TV stanici DeeJay TV. V Itálii je poměrněvelká konkurence: 102,5 Hit Channel, je další stanicí, která seuchází o přízeň diváků. Nejen název na této stanici je podivný, ale izpůsob moderování. Při sledování této stanice máte pocit, jakobyjste sledovali rádio v televizi. Začátky skladeb i jejich koncejsou záměrně kráceny a doplněny o moderátorské vstupy. V průběhuvideoklipů máte na obrazovce poměrně dost informací. Krom časumůžete vidět i text SMS zprávy, která přišla jim do redakce, stejnětak i co se děje v diskuzi na jejich stránkách. Nakonec dolerotuje text s aktuální zprávou. Skutečně víceúčelová obrazovka...

V Itálii ještě zůstaňme. Z této země se vysílají ještě dalšíhudební TV stanice. MAGIC TV - opět velmi kvalitní stanice; zvukvysílá,jak sama hrdě hlásí, v Dolby Surround. Doporučujeme pořad80-90. Ve kterém uslyšíme (i uvidíme) hity z posledních dvoudekád 20.století. COUNTDOWN TV - krom hudby se v této stanicivysílají i krátké sportovní šoty a upoutávky na nové filmy. Tutostanici nelze doporučit opravdovým hudebním fanouškům z důvodu velminízké kvality zvuku.

Přes den (6-22h) je vysílán francouzský hudební program 123sat(vedle analogu vysílá i v digitálu). Opět jako v případě staniceCOUNTDOWN, krom videoklipů, jsou vysílány upoutávky na nové filmy.

BET International - hudební stanice z Ameriky. Neočekávejte od níaktuální hity z hitparád - vysílá totiž soul, country a jazz.



Opatříme-li si modul Aston s přístupovou kartou rozšíříme sinabídku videoklipových stanic o italské MTV, italský MATCH MUSIC.Na Hot Birdu máme k dispozici MCM Europe, na které běží jenhudební pořady (na rozdíl od francouzské verze).

Na hudební stanice je bohatá i pozice 4W na které je satelit Amos-1a na něm je volně rumunská (!) verze MCM - budete překvapeni,ale program této verze je velmi dobrý. Doporučujeme naladit.Dále na této pozici nalezneme rumunský program Atomic aukrajinský OTV (kdo si chce procvičit v azbuce má šanci :-) ).

ZÁVĚR
Hudebních TV stanic je na satelitech nepřeberné množství, největšívýběr je v digitálu. Volných stanic je nejvíce na Hot Birdu 13E.

Ať už si vyberete jakoukoliv hudební stanici, přejeme Vám ostrýobraz a dobrý zvuk!

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články