Quantcast

Dárek ČT sportovním fanouškům: ČT4 SPORT ve formátu 16:9

| Tisk

logo Vysílání ČT4 SPORT bude od 1. ledna 2008 odbavováno plně v širokoúhlém formátu 16:9.

Specializovaný kanál České televize ČT4 SPORT začne 1. ledna 2008 odbavovat svůj program plně ve formátu 16:9. Sportovním fanouškům nabídne širokoúhlý obraz, jenž bude využíván při veškerých přímých přenosech, při pořizování záznamů ze sportovních událostí i při vysílání celé škály magazínů a sportovně – zpravodajských relací. Náležité úpravy se dočkají také všechny grafické prvky nového vizuálního stylu Žijeme sportem, ještě více tak vynikne dynamika a prvky sportovního prostředí.

Redakce ČT4 SPORT bude citlivě přistupovat k pořadům a záznamům pořizovaným dříve, tedy v běžném poměru obrazových stran 4:3. Tyto archivní materiály zařadí do vysílání v původní podobě, tak aby nedocházelo ke znehodnocení obrazu nežádoucím ořezáváním.

Vysílání vybraných pořadů ve formátu 16:9 na všech svých kanálech zahájila Česká televize již přede dvěma lety. Vedle sportovních přenosů se v širokoúhlé podobě vyrábí také řada uměleckých či hudebních pořadů a zvláště pak tvorba pro takzvaný Zlatý archiv. Širokoúhlý obraz mohou na odpovídajících televizorech sledovat v plné kvalitě všichni diváci, kteří mají zajištěn digitální zemský nebo satelitní příjem.

Zavedením širokoúhlého formátu 16:9 na kanálu ČT4 SPORT Česká televize racionálně připravuje přechod na vysílání ve vysokém obrazovém rozlišení HDTV. Tato technologie je nyní předmětem experimentů v rámci IPTV a DVB-T vysílání. ČT postupně připravuje další pracoviště na zajištění výroby ve formátu s vysokou rozlišovací schopností, některé pořady již v HD kvalitě pořizuje, archivuje a počítá s kontinuálním nárůstem výroby. Postupem času Česká televize zrealizuje zkušební vysílání v HDTV, zřejmě prostřednictvím satelitní distribuce. Koncepce ČT pro zahájení pravidelného HDTV vysílání odpovídá postupu ostatních veřejnoprávních televizí v Evropě, akcentuje zejména skutečnou využitelnost HDTV, jež je dnes kvůli nízkému rozšíření odpovídajících přijímačů prozatím mimořádně nízká. Nejprve bude nutné zajistit vhodné distribuční cesty pro tento formát a současně vyčkat doby, kdy budou diváci ve vyšší míře vybaveni novými televizory umožňujícími zobrazení HDTV.



ČT4 SPORT píše svou historii od 10. února 2005. Program tohoto ryze sportovního kanálu klade důraz na rozmanitost a poskytování prostoru širokému spektru sportů včetně těch, které zatím nebylo na obrazovce moc vidět – golf, šachy, badminton, bowling… Tvůrci již od počátku upřednostňují český sport nebo zahraniční soutěže, jichž se Češi účastní. ČT4 SPORT lze přijímat v rámci digitálního pozemního vysílání DVB-T, také digitální satelitní cestou a objevuje se i v nabídce komerčních poskytovatelů kabelové televize.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT





Reklama




Vybrané články