Quantcast

TV Nova v lepší kvalitě na CS Linku

| Tisk

logo Komerční stanice TV Nova je vysílána na platformě CS LINK nově s vyšším datovým tokem, což se projevilo v obrazové kvalitě přijímaného signálu, zejména na zobrazovacích jednotkách větších průměrů. TV Nova před navýšením kapacity používala v průměru okolo 1,5 až 2 Mbit/s pro obrazovou složku. Kapacita pro obraz byla navýšena o 1 Mbit/s, takže dosahuje v průměru okolo 2,5 až 3 Mbit/s (VBR) při rozlišení 720x576.

Během čtvrtečního večerního vysílání dosáhly špičky obrazu TV Nova v této platformě 386 kbit/s (minimum) a 5824 kbit/s (maximum). Hodnoty pocházejí ze zhruba tříhodinového měření.

Na původní kvalitu si stěžovali nejenom diváci CS Linku ale také distributoři karet - Gital a TRADE and TECHNOLOGY. Kvalitu distribuovaného signálu TV Nova nebylo možné zlepšit. Transpondér byl přetížený - přenášel 11 programů ve standardním rozlišení (SD) v MPEG-2 a jeden program ve vysokém rozlišení (HDTV) v MPEG-4. V noci z 31. ledna na 1. února 2008 bylo ukončena distribuce jediného HD programu na CS Linku - Nova HD. Provozovatel programu se nedohodl na ceně za distribuci na další období, testovací vysílání Nova HD tak definitivně na satelitu skončilo.

Konec distribuce HDTV verze Nova na CS Linku přinesl uvolnění kapacity, která se vzápětí využila pro kanál TV Nova ve standardním rozlišení.

Vedle TV Nova se zlepšila kvalita ještě u jednoho programu na CS Linku - filmového kanálu HBO. Program se vysílá ve stejném multiplexu jako TV Nova.

technické parametry příjmu TV Nova z paketu CS Link :

satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4


norma: DVB-S
kompresní formát: MPEG-2
service ID: 9002
video PID: 2580
audio PID: 2581
kódování: CryptoWorks (0D03 - TRADE and TECHNOLOGY, 0D0F - GITAL)

Na stejném transpondéru se také vysílá filmový kanál Nova Cinema. Kanály TV Nova, Nova Cinema i Galaxie Sport (pay-tv) jsou dostupné na kartách obou distributorů karet - Gital a TRADE and TECHNOLOGY.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články