Quantcast

Slovenská TV Lux získala satelitní licenci

| Tisk

Na Slovensku může vzniknout nová katolická televize TV LUX. Tamní regulátor na svém dnešním zasedání udělil satelitní licenci bratislavské společnosti TV LUX s.r.o. na program pod názvem TV LUX.

Televizní studio LUX produkuje pořady například Lumen 2000 pro Slovenskou televizi (STV) a donedávna dodávala relace na obrazovky české křesťanské televize TV NOE. Vzájemná spolupráce - sdílení jedné programové kapacity - byla ukončena na konci letošního roku kvůli sporům ohledně podoby a rozdílným pohledům na vykreslování historie církve. Ředitel TV Noe Leoš Ryška tehdy prohlásil, že slovenskou televizi ovládli "bigotní katolíci", píše server RadioTV.cz.

Server připomíná, že o ukončení vzájemné spolupráce TV Noe a TV Lux bylo rozhodnuto v prosinci loňského roku. Hlavním důvodem byl rozdílný pohled na vysílaný program. Slovenští biskupové, kteří mají zastoupení ve správní radě televize Lux, v prohlášení tehdy uvedli, že s některými prvky v programu se nedokáží ztotožnit. Trnem v oku byl seriál Dějiny křesťanství, který televize Noe vysílala v loňském roce. Vedle jiného pojednával i o křížových výpravách a dotýkal se vzniku protestantismu. Podle slovenských biskupů měl program urážet katolíky, protože zkresleně informoval o historii. "Česká strana je nastavená na trochu jiné kulturní prostředí. Je důležité, aby tyto programy neuvedly diváků do zmatku. Jak se jednou řekne, že za něčím stojí katolický biskup, tak by to měl být katolický program," uvedl tehdy pro Aktualne.sk Jozef Kováčik, ředitel TV Lux.

Slovenská TV LUX hodlá zahájit vysílání 4.května letošního roku v den, kdy katolíci slaví Den masmédií. Televize bude vysílat denně od 7:00 do 24:00 hodiny. Přinášet bude dokumenty, publicistiku, diskusní relace, pohádky, mše ze Slovenska a zpravodajství z Vatikánu. Vysílání by nemělo být kódované, program proto bude technicky dostupný všem satelitním domácnostem nejenom na Slovensku a v České republice ale i v řadě zemí Evropy. TV Lux bude vysílat přes satelit Thor 3 (0,8°W). Přes nedalekou pozici 1°W se vysílá platforma Digi TV.

Za televizí Lux stojí produkční centrum Lux Comunication. Televize získala peníze od podnikatelských subjektů a bude také vybírat příspěvky od členů Klubu přátel TV Lux, píše Mediálne.sk.



Česká křesťanská televize Noe zahájila vysílání 10. května 2006. Vysílá volně na satelitní platformě CS Link (Astra 3A). Diváci ji mohou naladit i v kabelových sítích a také v DVB-T síti Czech Digital Group na území Prahy a středních Čech (K46).

AKTUALIZOVÁNO

redakce





Reklama




Vybrané články