Quantcast

TV Moooby skončila, slovenské radio Hornet míří na Thor

| Tisk

logo Slovenský digitální kanál Moooby TV dnes nečekaně ukončil své vysílání. Nekódovaný program zmizel z transpondéru společnosti Telenor na satelitu Thor 3 (0,8°W), na kmitočtu 12,399 GHz, polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8.

Moooby TV provozovala společnost i-Commerce s.r.o. na základě satelitní licence od slovenské Rady pro vysílání a retransmisi z listopadu 2004. Projekt Moooby TV byl hudebně-zábavní kanál, věnovaný především interaktivním hrám a zábavě. Licence umožňovala vysílat program v nejpopulárnějších evropských jazycích - a to anglicky, německy, rusky, italsky, španělsky, turecky a francouzsky. Důvodem k ukončení vysílání jsou nejspíše ekonomické problémy - televize se původně vysílala ve skandinávských zemích a také ve slovenských kabelových sítích. Společnost UPC BROADBAND SLOVAKIA (UPC Slovensko) program z nabídky vyřadila k 1.2.2006 a na její pozici začala vysílat nový český sportovní kanál SPORT1. Na interaktivní obsah je ve Skandinávii zaměřena celá řada tamních stanic, včetně lokálních verzí MTV a stanic typu The Voice.

Na satelitu Thor 3 na pozici 0,8°W se v současné době vysílají nekódované slovenské televizní kanály TV Nautik, TV Patriot a MusicBox a rozhlasová stanice Rádio Kiss. Nabídka rozhlasových programů se v dohledné době rozšíří o další stanice. Přes jeden z transpondérů Telenoru bude vysílat slovenské regionální Rádio Hornet.

logo Radio Hornet zahájilo vysílání na konci května 2006. Stanice původně vysílala jen na internetu, nyní je dostupná i přes jeden pozemní vysílač v pásmu VKV (velmi krátké vlny) v Košicích na 103,2 MHz. Rádio Hornet je první sportovní rádio na Slovensku a podporuje slovenský sport doma i ve světě. Hornet si klade za cíl oslovovat všechny věkové, demografické kategorie, mladých, starších, muže i ženy.

Test (identifikace) Rádia Hornet je již vysílána na satelitu Thor 3 (0,8°W), na kmitočtu 12,169 GHz, polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8, service ID 1930, audio PID 748.

Od května hodlá přes satelit Thor 3 vysílat také nová slovenská katolická TV Lux.



Pozice kolem 0,8°W je zajímavá pro celý region středovýchodní a jihovýchodní Evropy. Přes sousední satelit Intelsat 10-02 na pozici 1 stupeň západně se vysílá nadnárodní placená televize Digi TV působící v šesti krajinách včetně České republiky a Slovenska. Nekódované programy ve slovenském jazyce zatraktivňují rychle rostoucí pozici. Profitovat z toho budou nejenom abonenti služby Digi TV ale všichni satelitní diváci, kteří nasměrují své paraboly na pozici 0,8°W/1°W. Nejnovějším rozšířením pozice je paket moldavských kanálů na kmitočtu 11,823 GHz, pol. H, SR 28000, FEC 7/8.

Další rozšíření nabídky může přinést nový satelit Thor 5, který v těchto dnech testuje na pozici 16,5°W. Po testech se přesune na pozici 0,8°W, kde nahradí družici Thor 2 a zajistí expanzi na nové trhy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články