Quantcast

Chellomedia získala dokumentární kanál Spektrum

| Tisk

logo Chellomedia, organizační jednotka společnosti Liberty Global, Inc. odpovědná za obsah, ve svém dnešním prohlášení oznamuje, že od HBO Central Europe, společného podniku ve vlastnictví Home Box Offi ce Inc., The Walt Disney Company a Sony Pictures Television International/Columbia Tri-Star, odkupuje Spektrum, úspěšný středoevropský televizní kanál zaměřený na dokumentární tématiku.

Spektrum je součástí nabídky řady televizních vysílacích platforem v Maďarsku, v České republice a na Slovensku, ve třech z pěti nejbohatších států střední a východní Evropy (počítáno na základě podílu HDP připadajícího na jednoho obyvatele). Od zahájení vysílání v roce 1994 distribuce tohoto televizního kanálu na území střední Evropy významnou měrou vzrostla a dnes už jej může sledovat 3,6 milionu domácností. Chellomedia očekává významný růst multikanálové placené televize ve střední a východní Evropě.

Pořady pro Spektrum dodává široký okruh více než 200 mezinárodních poskytovatelů programů, jako je BBC Worldwide, Channel 4, Fremantle a TVF, přičemž vzrůstající procento programů je vyráběno lokálně. Pořady tohoto kanálu zahrnují všechna klíčová dokumentární témata, ať už je to příroda, vědecké objevy a technologie, poznávání cizích krajů a historie, nebo životní styl a válečnictví. Z nejnovější produkce můžeme jmenovat tituly Jamie’s School Dinner’s (Jamieho školní jídelna), Lonely Planet (Osamělá planeta) a The Earth from Above (Země z výšky).

Získáním stanice Spektrum obohacuje Chello Central Europe portfolio svých kanálů – které do nynějška zahrnovalo dětskou tematiku, filmy, sport a životní styl – o nový žánrový okruh. Spektrum bude jednak osmým kanálem v portfoliu společnosti Chello Central Europe, jednak pátou obchodní transkací, kterou Chellomedia realizovala v rámci regionu během uplynulých patnácti měsíců. Do toho je započátána jak konsolidace Minimaxu, tak koupě stanic Filmmúzeum, TV Paprika a TV Deko. Společnost Chello Central Europe rovněž nedávno zahájila provoz Mojo Productions. Po těchto obchodních transakcích bude Chellomedia provozovat v mezinárodním měřítku celkem 26 televizních kanálů.

Chellomedia už má z minulosti zkušenost s provozem dokumentárního kanálu Odisea, k němuž získala v roce 2007 Documanii. Oba jsou vyráběny a distribuovány ve Španělsku a Portugalsku pod hlavičku společnosti Chello Multicanal, která sídlí v Madridu. Shane O’Neill, prezident Chellomedie, uvedl: „Rádi bychom dále posílili své pozice na dynamicky rostoucích a rozvíjejících se trzích ve střední Evropě a současně také žánrově zpestřili portfolio našich televizních kanálů. Stanice Spektrum oběma těmto záměrům vyhovovala. Chtěli jsme jméno naší společnosti výrazně spojit s divácky stále populárnějšími dokumentárními tématy a počítáme s tím, že jakmile zapojíme Spektrum do našich operací ve středoevropském regionu, otevřou se před námi nové možnosti kooperace a růstu – koupě této stanice nám tedy pomohla zaplnit citelnou mezeru.”

Linda Jensen, generální ředitelka společnosti HBO Central Europe se vyjádřila takto: „S uspokojením konstatujeme, že Spektrum se v daném regionu dostalo do dobrých rukou. Chellomedia si už dávno zajistila místo na všech trzích kanálu Spektrum a nepochybujeme o tom, že Spektrum jako brand v její péči může jen získat. HBO Central Europe se v tomtéž regionu bude nadále zaměřovat na oblast fi lmů a zábavných pořadů, zvláště na své iniciativy v oblasti digitální a nových médií.”

Chellomedia, divize společnosti Liberty Global, Inc. odpovědná v Evropě za obsah vysílání, patří v oblasti médií mezi přední mezinárodní organizace. Náplní její činnosti je distribuce televizních kanálů, obsahu a videoslužeb. Společnosti a obchodní jednotky této organizace, jež vyvíjejí vlastní podnikatelskou činnost, jsou v současné době v Evropě majiteli a provozovateli 26 registrovaných televizních kanálů a úctyhodné řady digitálních, „on demand”, jakož i širokopásmových služeb. Souborná předplatitelská báze kanálů a jejich signály zasahují 220 milionů* domácností. Chellomedia se zaměřuje na celosvětový obchod s televizními kanály prostředictvím společnosti Chello Zone, jejímž je stoprocentním vlastníkem a provozovatelem, s kanály jako je JimJam, přední mezinárodní kanál pro děti předškolního věku, Zone Reality, Zone Horror nebo Extreme Sports Channel, v iberské geografické zóně pak prostřednictvím společnosti Chello Multicanal. V Beneluxu společnost Chello Benelux provozuje prémiové televizní kanály sportovní a filmovou tematikou Sport1 a Film1. Sem patří také společnost Chello Central Europe, jejíž portofolio obsahuje stanice Sport1 a Sport2, úspěšný dětský kanál Minimax, jakož i společný podnik TV programu MGM.


*Konsolidované (185 milionů) a nekonsolidované (35 milionů) kanály, multiplexy a signály.

Liberty Global je přední mezinárodní poskytovatel kabelových služeb nabízející progresivní služby zájemcům o audiovizuální signál a širokopásmový internet; svým klientům umožňuje kvalitní vstup do světa zábavy, komunikace a informací. Od 30. června 2008 udržuje Liberty Global v provozu moderní sítě, jejichž služby využívá přibližně 16 milionů klientů v 15 zemích, převážně na území Evropy, ale i v Japonsku, Chile a v Austrálii. Činnost Liberty Global zahrnuje také rozsahem významné podnikání společnosti Chellomedia v oblasti programingu v
Evropě.

Home Box Office, nejúspěšnější americká placená televizní síť, vkročila do středoevropského regionu v roce 1991, a to se základní a prémiovou předplatitelskou nabídkou zábavných televizních kanálů pro kabelovou televizi, přímý příjem ze satelitu a platformy MMDS. HBO CE – ve vlastnictví společností Home Box Offi ce Inc., The Walt Disney Company a Sony Pictures Television International/Columbia Tri-Star – i v současné době poskytuje divákům 11 zemí svého regionu základní a prémiové kanály; mezi tyto země patří Maďarsko, Česká republika, Slovensko, Polsko, Rumunsko, Bulharsko, Moldavsko, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Černá Hora.

HBO nabízí šest vynikajících kanálů věnovaných celovečerním filmům (HBO, HBO2, HBO Comedy, HBO HD, Cinemax a Cinemax 2) a jednu službu SVOD (HBO Digital) s unikátní programovou náplní, ze které si vybere každý člen rodiny. HBO a Cinemax dodávají spolu se svými multiplexy divákům až do domu největší kasovní trháky, originální díla odměněná prestižními cenami, seriály, exkluzivní akce a události, nikdy nestárnoucí snímky, největší festivalové hity, fi lmy celosvětové – v rámci toho též evropské – provenience a nejslavnější hvězdy stříbrného plátna. HBO Central Europe má sídlo v Budapešti.

Barbora Florková





Reklama




Vybrané články