Quantcast

IBC 2008: Eutelsat představil Ultra HDTV

| Tisk

logo V pátek 12.9.2008 v dopoledních hodinách byla na mezinárodním veletrhu IBC v Nizozemí poprvé na světě představen obrazový formát budoucnosti - Ultra HDTV (někdy označovaný i jako Super HDTV). Signál byl vysílán z Londýna do Amsterodamu s obsahem vysílacích společností britské BBC a japonské NHK prostřednictvím satelitu a optických sítí. Super HDTV (SHV) přináší 16 krát větší rozlišení než stávající HD.

Vysílací infrastrukturu připravila na IBC společnost Siemens IT Solutions and Services, píše satkurier.pl. Dva transpondéry pro potřeby testů nového obrazového formátu vyčlenil francouzský satelitní operátor Eutelsat na družici Atlantic Bird 3, na pozici 5 stupňů západně. Obraz se vysílal v rozlišení 7680 x 4332 pixelů místo stávajícího 1920 x 1080 pixelů používaných pro HD vysílání se zvukovým formátem 22.2. Italská RAI, která se také účastnila prezentace, posílala v kompresním formátu MPEG-4 datový tok až 140 Mb/s z Turína.

Siemens IT Solutions and Services poskytoval přenosy SHV Video z City Hall v Londýně přes Siemens London Fibre Network do London Media Gateway v BBC Television Centre. London Fiber Network vysílá signál 1 Bb/s do Cable&Wireless Point of Presence v centru Londýna a následně do RAI Conference Centre v nizozemském Amsterodamu. Siemens se postaral o distribuci signálu posledních 400 metrů do NHK Demostration Theater.

SHV se vyznačuje unikátními vlastnostmi. Tento formát má čtyřnásobný vertikální i horizontální rozlišení, což představuje 16 krát vyšší rozlišení ve srovnání se stávajícím formátem HDTV. Novou technologii začnou využívat japonská muzea a na obrazový formát si musí koncoví diváci počkat zhruba 10 až 12 let.



Formát Ultra HDTV (Super HDTV) společně vyvinula japonská veřejnoprávní NHK s dalšími partnery jako BBC, RAI a evropskou vysílací unií EBU (European Broadcasting Union).

Stávající HD formát byl poprvé představen před více než 25 lety. Zahájení komerčního vysílání ve vysokém rozlišení se v Evropě datuje k 1.1.2004. V tento den spustila svůj první HD kanál belgická společnost Alfacam - Euro 1080 (dnes HD1). Před tímto termínem bylo provedeno několik technických testů.

redakce





Reklama




Vybrané články