Quantcast

Maďarská T-Home se rozšiřuje o české audio stopy. Před vstupem na slovenský trh

| Tisk

Slovenský trh bude mít další satelitní platformu. Na tamní trh míří maďarská satelitní platforma T-Home. Ta v posledních dnech začala zapojovat české audio stopy k programům, které jsou shodné pro maďarský i slovenský trh. S českou audio stopou jsou již stanice Disney Channel, TV Paprika, HBO2, AXN, Discovery Channel, Animal Planet a Travel Channel. Další audio stopy by měly postupně přibývat.

Službu T-Home provozuje v Maďarsku společnost T-Systems. Na Slovensku ji bude nabízet společnost Slovak Telekom a začlení ji do struktury svých produktů. Satelitní nabídka má být určena zejména pro domácnosti, které nejsou v dosahu IPTV nabídky Magio. Služby na podobném principu fungují v Polsku i Francii (Orange).

T-Home používá k šíření svých programů tři vlastní transpondéry na satelitu Amos 3, na orbitální pozici 4 stupně západně. Využívá moderní přenosové formáty - normu DVB-S2, modulaci 8PSK a kompresní formát MPEG-4 pro video složku a AAC pro zvuk, čímž lze dosáhnout vynikajících parametrů a možnosti šíření programů. Na jeden transpondér lze tak umístit okolo 30 programů ve standardním rozlišení (SD. Ač se to nezdá T-Home nemá na maďarském trhu konkurenci - tak širokou nabídku programů (včetně HD obsahu) nenabízí žádná tamní satelitní placená televize. Takové výsledky dokázala i díky spolupráci s rumunskou pay-tv službou Boom TV, která využívá kapacity na stejné pozici.

Platforma T-Home šíří vedle bohaté nabídky také 4 programy ve vysokém rozlišení - HBO HD Hungary, History HD, National Geographic Channel HD a Eurosport HD.

Všechny programy T-Home jsou kódovány systémem Conax. Výjimkou je druhý program maďarské televize M2 (Magyar 2). Ten se vysílá FTA.

technické parametry příjmu:

satelit: Amos (4°W)
kmitočty a šířené programy:

10,722 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK
(programy: RTL Klub, TV2, M1, M2, TV Deko, TV Paprika, KidsCo, Minimax/Animax, XXX Xtreme, MTV Hungary, Comedy Central, ATV, Playboy TV, Echo TV, Hálózat TV, MTV Two, Reflektor, Film+2, Cool TV, Poén!, Sarozat+, Film+ Hungary, Fishing and Hunting, Sport Klub Hungary, Sport Klub+ Hungary, DoQ, MTV Dance, Hír TV, Life Network, Ozone Network)

10,758 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK
(programy: Hallmark Channel, Investigation Discovery, Cartoon Network / TCM, Cinemax 2, HBO Hungary, HBO2, Viva TV Hungary, Nickelodeon, National Geographic Channel, HBO HD Hungary, History HD, National Geographic Channel HD, Eurosport HD)

10,842 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK
(programy: Hustler TV, Disney Channel, Zone Club, AXN CE, Blue Hustler, Zone Romantica, Animal Planet, Discovery World, Nat Geo Wild, Spektrum, Viasat Explorer, Travel Channel, Jim Jam, Movies 24, TV6, Viasat 3, Discovery Channel, Discovery Science Channel, Discovery Travel+Living, BBC Prime, Mezzo, HBO Comedy, Eurosport News, EuroNews, Sport 1 Hungary, Sport 2 Hungary, 4! Story TV, Zone Reality, MusicMix SuperOne, ESPN America)

silmulcrypt s Boom TV (vše v MPEG-2)

10,842 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 7/8, DVB-S/QPSK
(programy: MTV Hits, Duna TV, AXN Sci-Fi, CNN International, Boomerang, Eurosport 2)

10,890 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 7/8, DVB-S/QPSK
(programy: Cinemax, History, Eurosport, Private Spice, AXN Crime)



10,925 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 7/8, DVB-S/QPSK
(Extreme Sports Channel, Viasat History)

Nabídka T-Home by se měla objevit na slovenském trhu v polovině října 2009, kdy budou zveřejněny bližší podrobnosti.

Pro slovenský trh to znamená budování další silné pozice pro DTH příjem. Po pozicích Astra (23,5°E) a Thor / Intelsat (0,8°W/1°W), kde se budou od jara příštího roku vysílat programy UPC Direct, půjde o třetí důležitou pozici s pay-tv programy v českém/slovenském jazyce.

Vstupem T-Home na slovenský trh je možné, že se stejná služba časem objeví i v Česku. Stejné placené programy šířené na Slovensku se totiž mohou vysílat i v Česku. Stačilo by pak nabídku doplnit o několik národních programů.

Martin Vyleťal





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články